Opvallend hoog vermogen full-LED in kas Poolse teler roze tomaten

De Poolse teler Piotr Kociszewski teelt tomaten in zes hectare kas. Twee hectare daarvan is belicht met LED. Het is een opvallend project, omdat het vermogen van de lampen opvallend hoog ligt. De teler beschikt over full-LED tot wel 260 micromol per vierkante meter.

Daarmee is het een uniek belichtingsproject voor de teelt van roze tomaten in Europa, weet Signify. Het gebruikelijke lichtvermogen in kassen in deze regio ligt namelijk op circa 200 µmol/m²/s. In Polen ligt het daadwerkelijke vermogen zelfs vaak nog lager. 

Het hoge vermogen van de lampen maakt een intensieve teelt van tomaten in de wintermaanden mogelijk, ondanks een gebrek aan natuurlijk licht.


Tomatenteler Piotr Kociszewski / Foto: Signify

De kas werd in 1998 gebouwd en Piotr Kociszewski, aangesloten bij de VegaPOL-groep,  zet nu de familietraditie voort. Hij concentreert zich op de volledig teelt van roze tomaten, wat tegenwoordig mogelijk gemaakt wordt door technologische innovaties zoals LED-belichting en diffuus glas. 

Groententeelt zonder gewasbeschermingsmiddelen
"Het project met 100% LED op grote schaal in onze kas was een succes", zegt Piotr. "De specialisten van Signify hebben ons geholpen met hun omvangrijke kennis over de teelt van tomaten onder LED-licht. Dit was voor ons zeer belangrijk, vooral omdat onze installatie de eerste 100% LED-installatie van deze grootte in Polen zou worden, met een vermogen van 260 µmol/m²/s. Het is ons doel om alleen teeltmethodes te gebruiken waarmee de tomaten die we verkopen gezond zijn, zonder gewasbeschermingsmiddelen, en dat deze op de meest duurzame wijze geteeld zijn." 

"De consumenten zijn tegenwoordig steeds meer bewust van de duurzaamheid van de tomatenteelt, en dat leidt tot een hogere commerciële waarde voor bedrijven die tomaten onder LED-licht telen", aldus Maciej Król, Horti LED Business Development Manager CEE bij Signify. "We zijn zeer blij dat Piotr Kociszewski na eerste kleine tests in 2019 voor een grootschalige LED-oplossing gekozen heeft en in dit seizoen het oppervlak voor de LED-installatie verdubbeld heeft naar in totaal bijna twee hectare."

Voor meer informatie:

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven