"Teler in lease-kas kan makkelijker groeien"

De ambities van het team van Rising Farm zijn indrukwekkend. Het jonge bedrijf wil de grootste teler van Mexico worden - niet alleen met de teelt van tomaten, maar ook met de introductie van nieuwe producten in de tuinbouwsector.

Om dit doel te bereiken en om hun teeltbedrijf snel op te kunnen schalen zijn ze op zoek naar nieuwe manieren om hun bedrijf te financieren. "De kapitaaluitgaven zijn momenteel een struikelblok bij het opschalen van je onderneming. Daarom scheiden we het vastgoed van de teelt," legt Pablo Ricaud uit. "Op deze manier kunnen we een schaalbare onderneming van wereldklasse bouwen, iets wat zeldzaam is in Mexico voor tuinbouwbedrijven."

Pablo Ricaud op bezoek in een Nederlandse kas

Faciliteiten leasen
Kijk eens naar de hotelsector, neemt Pablo ons mee. "Een uitbater houdt zich niet bezig met het bouwen van hotels, maar huurt gewoon de faciliteiten. Daarna komt pas de rest. Het geld wordt geregeld. Maar in de geavanceerde tuinbouwsector moet je je met beide bezighouden," zegt Pablo tijdens een bijzonder bezoek aan Nederland om meer te weten te komen over de Nederlandse tuinbouwsector. Hij wordt gevraagd waarom hij op zoek is naar nieuwe manieren om de tuinbouwsector te financieren.

Zijn vader is teler in een geavanceerde kas en hij heeft zelf ervaring opgedaan in de wereld van financiering. Hij heeft de mogelijkheden gezien in de Mexicaanse tuinbouwsector en weet zeker dat de huidige bedrijfsmodellen de groei van de sector belemmeren, omdat het nu bijna onmogelijk is om snel je bedrijf op te schalen naar een faciliteit van 300 hectare. "Omdat kapitaaluitgaven in Mexico een groot probleem vormen voor bedrijven zijn subsidies over het algemeen ook schaars. Het is gewoon te duur. Je moet op zoek naar andere manieren om je bedrijf op te schalen."

Het team van Rising Farms besloot op een andere manier te werk te gaan. Hun doel is om hun bedrijf uit te breiden met de hulp van beleggers. "Veel fondsen willen beleggen in de tuinbouwsector, omdat het een duurzame sector is en wereldwijde problemen het hoofd biedt," zegt hij.

Daarom besloten ze een kas te bouwen en deze te verkopen aan een beleggingsfonds, om deze vervolgens weer te leasen van dat fonds. Deze manier van werken wordt momenteel ook gebruikt door Equilibrium in de VS. Om hun bedrijfsmodel te bewijzen in de Mexicaanse markt zijn ze vorig jaar begonnen met telen in een geleasde kas. Ze vonden een kas van 4,5 hectare, knapten deze op en voorzagen de kas van moderne techniek. Sinds mei 2020 worden daar tomaten verbouwd.

"We hebben een fantastisch team met technici en telers, die ervoor hebben gezorgd dat onze oogsten gelijk zijn en zelfs de oogst in de glazen kassen weten te verhogen," zegt Pablo. "En we hebben contacten met de Noord-Amerikaanse leveranciers. Ons concept is bewezen."

Rising Park
Daarom beginnen ze volgend jaar met hun grote plan. Er is een stuk land van 65 hectare aangekocht in de buurt en binnen vijf jaar wordt daar een kas van 48 hectare op gebouwd: Rising Park. In fase 1 worden dit jaar de eerste 10 hectare gerealiseerd, gefinancierd door het team van Rising Farms, die momenteel bezig zijn met hun investeringsronde Series A om dit mogelijk te maken.

"Zodra dit voltooid is, verkopen we het vastgoed en leasen we deze weer. Met het geld dat daaruit komt, bouwen we de volgende 10 hectare enzovoort," onthult Pablo. "Doordat we hebben bewezen dat het een duurzaam bedrijfsmodel is en door goede beleggers aan te trekken, gaan de deuren verder open en hebben we de mogelijkheid om sneller te groeien in de toekomst. Door slim te werken met een schaalbaar bedrijfsmodel willen we de grootste worden in Mexico. Het zal de voorloper zijn van een nieuwe manier van werken voor de sector."

Hij legt uit hoe arbeid en kennis, twee belangrijke componenten voor telers die willen opschalen, worden ingevuld door hun huidige, stabiele en ervaren team, dat hun best practices en kennis deelt met nieuwkomers. "De omstandigheden in Mexico zijn zo goed dat we geen glazen kassen of dure systemen nodig hebben, we hebben genoeg aan eenvoudige technieken. We zijn gevestigd in een regio met stabiele temperaturen, waardoor ons verwarmingssysteem eenvoudiger kan zijn. Ons doel is om meer te doen met minder: fase een is een geavanceerde kas waarin we minder uitgeven door slimme keuzes te maken."

In de nieuwe kas worden tomaten geplant, maar in de uitbreidingsplannen is ruimte voor diversiteit. "Er zijn veel producten die momenteel nog niet door Mexicaanse telers worden geteeld," zegt Pablo. "Iedereen houdt zich bezig met groenten, een veilige en grote markt met interessante aspecten en veel klanten, maar we willen ons ook bezig gaan houden met producten waar niemand wat mee doet."

Bloemen bijvoorbeeld. "De VS importeert momenteel het merendeel van hun bloemen uit Colombia, 80%. Ik zie geen enkele reden waarom Mexico niet kan delen in die markt: het klimaat is gewoon perfect en we kunnen de bloemen over land vervoeren in plaats van per vliegtuig."

En er zijn meer producten waar het bedrijf mee kan innoveren naar zijn mening. Daarom wordt de huidige kas van 4,5 hectare omgetoverd tot R&D-centrum zodra de nieuwe kas is voltooid.

"Momenteel wordt 70% van de augurken geïmporteerd in de VS vanuit India. Waarom niet vanuit Mexico? Er zijn veel interessante nichemarkten. We zullen ons richten op deze nieuwe nichemarkten en proberen ons bedrijf uit te breiden via die nieuwe producten."

"Al 20 jaar lang worden dingen in deze sector op dezelfde manier gedaan," zegt Pablo. "We willen de boel verstoren, anders denken en modellen toepassen die in andere sectoren worden gebruikt om deze sector explosief en schaalbaar te maken."

Voor meer informatie:
Rising Farms
LinkedIn)

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven