Wettelijke verkaveling in glastuinbouw 'garantie op goed resultaat'

Wettelijke herverkaveling biedt veel kansen en perspectief voor de ontwikkeling van glastuinbouwgebieden. Dit blijkt uit een onderzoek van het Kadaster en Glastuinbouw Nederland in opdracht van de provincie Zuid-Holland.

In het onderzoek werd een wettelijke herverkaveling gesimuleerd in glastuinbouwgebied 'De Kleihoogt' in Berkel en Rodenrijs. In dit gebied wil men nu ook een pilot starten.

Wettelijk
Waarom wettelijk? Omdat pogingen vrijwillig tot herstructurering in de glastuinbouw te komen niet tot veel veranderingen heeft geleid. 

"Glastuinbouwbedrijven worden steeds efficiënter en moeten blijven innoveren om wereldleider te blijven", legt Leonie Claessen van Glastuinbouw Nederland uit. Ruimte vinden voor groei en innovatie wordt echter steeds complexer. Er zijn veel verschillende partijen, bestemming en gebruik van locaties matchen niet goed meer, en er liggen vaak veel andere opgaven in het buitengebied.

Wettelijke herverkaveling is erg kansrijk en biedt veel perspectief voor de ontwikkeling van glastuinbouwgebieden, constateerden de onderzoekers. Dit vanwege de integrale aanpak, rechtsbescherming in het proces, participatiemogelijkheden en garantie op een goed resultaat.

Waarom De Kleihoogt?
In het gebied bleek onder andere dat tegemoetkomen aan de wensen van individuele ondernemers een complexe puzzel is. De plek waar een verkoper grond of een bedrijf wil verkopen is niet altijd de plek waar de koper zijn bedrijf wil of kan uitbreiden. Bedrijfsontwikkeling in het gebied ligt hierdoor min of meer stil, terwijl er veel perspectief is voor ondernemers.

Voor herstructuring in ‘De Kleihoogt’ moeten enkele regels uit de Wet inrichting landelijk gebied (tijdelijk) worden aangepast. Dit omdat binnen een wettelijke herverkaveling niet geruild worden met opstallen en dus ook niet met glasopstanden (kassen). Het ministerie van BZK wil onderzoeken of bij stedelijke herverkaveling een uitzondering gemaakt kan worden op deze regel. Op 15 april is dit besproken in de Procedurevergadering commissie Binnenlandse Zaken. 

Bron: Kadaster

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven