Harry zet glastuinbouw zonder twijfel op 1

Wie Harry Nederpelt van de stuurgroep Greenport NHN vraagt waar hij trots op is, krijgt zonder haperen antwoord, zo leert een portret van de man die ook wethouder in de gemeente Medemblik is.

“Ik zou natuurlijk meteen kunnen vertellen over de vele Europese projecten waar we aan meedoen. Daar bén ik ook trots op, maar toch is dat niet wat bij mij meteen bovenaan staat", vertelt hij in een portret op Greenport NHN. "Wat mij betreft is dat toch de glastuinbouw in onze regio: zó veel vierkante meters met relatief weinig waterverbruik. Er vindt een verduurzamingsslag plaats die vooruitloopt op het klimaatakkoord."

Dat komt grotendeels door de ontwikkelingen in geothermie, volgens Harry. "Niet voor niets spreken we binnen de Westfriese Omringrijk van de geothermie-hotspot van Nederland. Die aardwarmte wordt binnen de agrarische sector goed gebruikt, de kassen worden ermee verwarmd. Zonder een overkoepelend platform als greenport was niet nooit zo snel van de grond gekomen; het lukt omdat je het samen doet. En het mooie is dat het succes weer nieuwe mogelijkheden met zich meebrengt, zoals aardgasvrije woningen die nu óók gebruikmaken van geothermie.

Dit alles draagt trouwens niet alleen bij aan onze klimaatdoelstellingen, maar ook aan het imago van de sector. Het is zonde dat het stikstofprobleem -wat wel degelijk een probleem is- soms het andere nieuws overschaduwt. Zoals het groeiend aantal kassen dat CO2 al opvangt en weer gebruikt. Vanuit die invalshoek durf ik te stellen dat CO2 een deel van de oplossing is van de vragen die spelen in ons land.”

Bekijk het hele portret van Harry hier. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven