Samenwerking Hishtil en Limex levert speciale wasmachine op

Hishtil en Limex hebben een intensief wasproces voor zaaitrays ontwikkeld. Limex, een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in reinigingsoplossingen voor de agrarische sector, laat weten met name trots te zijn op de samenwerking met Hishtil vanwege de hoge vraag naar Hishtil-producten en het streven van Hishtil op het gebied van wetenschappelijke onderbouwing van de resultaten.

Hishtil is een mondiale producent van geënte groentezaailingen en vegetatieve kruidenstekken en zocht naar een wasproces om de trays nog beter te reinigen, voor minder verliezen en een significant lager risico op besmettingen tijdens de opkweek.

De bedrijven werkten samen vanaf de ontwerpfase en ook de laboratoriumtests, die zowel in Nederland als in Israël plaatsvonden, vonden in nauwe samenwerking plaats. De resultaten werden vergeleken en het desinfectieconcept werd afgestemd op de labtesten. 

Werkwijze en behaalde resultaten
Het eerste prototype werd in 2018 bij Hishtil in Israël geïnstalleerd en in 2019-2020 werd de installatie verder gefinetuned. De installatie van een tweede machine staat voor de nabije toekomst op de agenda. Dankzij dit project is Limex nu de voorkeursleverancier voor alle Hishtil-kwekerijen over de hele wereld. Deze machine heeft er volgens beide partijen niet alleen voor gezorgd dat Hishtil nu een bekende speler is in de plantenteelt, maar ook dat het bedrijf voorop loopt op het gebied van hygiëne in deze sector.

Schone trays
Producenten van industriële wasmachines krijgen te maken met heel wat uitdagingen als het gaat om het reinigen van zaaitrays.

Een belangrijke uitdaging is de noodzaak van een effectieve desinfectie om pathogenen te bestrijden die zich kunnen hechten aan het oppervlak van de trays of in organische residuen in de trays. Op basis van een diepgaand inzicht in deze kwesties en de wens betrokken te zijn bij het vinden van een oplossing, heeft Hishtil haar krachten gebundeld met Limex, om een spoel- en desinfectiemachine te ontwerpen waardoor de teeltmedia en zaailingen beschermd zijn tegen eventuele pathogenen.

Reinigen en desinfecteren tegelijk
Om te voldoen aan de systeemvereisten voor een was- en desinfectie-installatie voor zaaitrays zijn bestaande Limex-modulen gebruikt. De trays zelf zijn gemaakt van een combinatie van verschillende grondstoffen (polystyreen, polyethyleen) en in het nieuwe proces kunnen de trays, in combinatie met een goed risicobeheer (pathogenen, productgevoeligheid, waardeketen), ook de trays voor eenmalig gebruik, veilig worden hergebruikt. De technologische innovatie is een uniek geïndustrialiseerd proces waarin het reinigen en desinfecteren gelijktijdig plaatsvindt.

Volop getest
Voordat de ontwerpfase van start ging zijn er verschillende testen uitgevoerd om de effectiviteit te bepalen van de voorwasmodule, de hoofdwasinstallatie, het naspoelproces, de droogsectie en de desinfectie-eenheid. Daarna ontwikkelde Limex een prototype dat werd geïnstalleerd op een kweeklocatie van Hishtil.

Met de machine kunnen verschillende parameters worden beheerd, waaronder de watertemperatuur, spoeldruk en sproeierinstellingen. Het doseersysteem werd met verschillende chemicaliën en concentraties getest bij een lokale leverancier van chemische stoffen.

Daarna werden de mogelijke combinaties getest tussen de fysieke parameters (waterdruk, temperatuur, blootstellingstijd) en de chemische factoren (verschillende actieve ingrediënten voor het reinigen en desinfecteren met verschillende concentraties en combinaties). Ook het spoelsysteem werd aangepast, om de gedesinfecteerde trays te ontdoen van fytotoxische residuen.

De efficiëntietesten waren onder andere gericht op de visuele reinheid, troebelheid van het gerecyclede spoelwater en microbiële analyses. Het was- en desinfectieprotocol werd gevalideerd door onafhankelijke laboratoria in zowel Israël als Nederland, waardoor we veel meer pathogenen hebben kunnen testen, zoals de virussen CGMMV- en ToBRFV, de bacterie Clavibacter michiganensis en schimmels.

Daarnaast zijn de techno-economische en milieu-aspecten onderzocht, waardoor het mogelijk werd een filtersysteem te ontwikkelen waarmee 90% van het spoelwater kan worden hergebruikt. Door het verwarmingssysteem te optimaliseren kon het energieverbruik worden verlaagd. De werktemperatuur werd getest en ingesteld om een efficiënt desinfectieproces mogelijk te maken met een zuinig energie- en chemicaliënverbruik, zonder dat verdere behandelingen nodig zijn.

Voor meer informatie:
Limex Machine Exploitatie 
sales@limex.nl 
www.limex.nl 


Hishtill
www.hishtil.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven