Algoritme water- en nutriëntengift 'grote meerwaarde' in autonome komkommerteelt

Telers geven bij het autonoom telen van komkommer prioriteit aan water- en nutriëntengift. Daarin zien zij een grote meerwaarde van autonoom telen, zo bleek uit een online bijeenkomst onder telers. 

Op dit moment loopt in de Winterlichtkas van de WUR een proef met een belichte komkommerteelt. Het AGROS project maakt gebruik van veel sensoren. 

Een groot aantal sensoren doet continu metingen aan het lichtniveau in het gewas, EC en watergehalte van de mat, wateropname en verdamping via weggoten, sapstroom en stengeldikte, en via camerasystemen aan de ontwikkeling van het gewas.

Algoritmes
De resultaten van deze sensoren worden gecombineerd om na te gaan welke sensoren het meest geschikt zijn om te gebruiken in de algoritmes die de autonome kas aan moeten sturen. Bij het ontwikkelen van deze algoritmes is het belangrijk wat telers zelf de grootste uitdagingen vinden in het regelen van hun klimaat.

Dat bleek dus water- en nutriëntengift te zijn. Verder blijft het monitoren van de gewasstatus van groot belang, aldus de telers, want hier worden veel van de teelthandelingen en klimaataanpassingen op gebaseerd.

De resultaten uit de online bijeenkomst betekenen de WUR-onderzoekers in het vervolg van het AGROS project zich blijven richten op zowel sturing van water en nutriënten als op het monitoren van plantkenmerken, met de nieuwste (vision)technieken. In de zomermaanden wordt er een nieuwe teelt in de Winterlichtkas gestart, waar deze onderwerpen in meegenomen worden.​ 

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven