Geen kans voor spint in tomaat

Nu de temperaturen stijgen, kunnen roodkleurige spintmijten - de bonenspintmijt Tetranychus urticae - zich snel ontwikkelen in de kas. Een jaarlijks terugkerend en hardnekkig probleem. Het aanbod van chemische middelen tegen deze spintmijt wordt steeds beperkter. Bovendien ontwikkelt spint er vaak een resistentie tegen.

De roofmijt Phytoseiulus-System van Biobest biedt een succesvol biologisch alternatief, zo vertelt Nick Nagels, adviseur bij de producent van biologische bestrijders. “Deze bestrijder eet alle stadia van spint. Het krijgt de spinthaard dan ook snel onder controle.” 

Grote eetlust
Nick adviseert om gelijk bij de eerste spint in actie te komen. “Zodra de plaag is gesignaleerd, kan Phytoseiulus-System worden uitgezet. Strooi de roofmijten bij de spinthaard en er ruim omheen. Door de snelle ontwikkeling en grote eetlust van Phytoseiulus persimilis zal de populatie sneller aangroeien dan die van de spint. Een belangrijke voorwaarde voor een goede ontwikkeling van roofmijten is dat de Relatieve Luchtvochtigheid (RV) voldoende hoog is, ongeveer 70%. Ter illustratie: één enkele roofmijt eet per dag zo’n 20 spinteieren, 13 protonimfen of 5 volwassen spintmijten.”

Behandeling herhalen
Als het nodig is, kan de behandeling enkele keren herhaald worden. “Is de plaagdruk te hoog, dan kiezen sommige telers toch voor een chemische behandeling”, zegt Nick. “Wij raden klanten aan om eerst contact op te nemen met hun adviseur. Sommige middelen hebben namelijk een neveneffect op de biologie in de kas.”

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven