Eerste testresultaten bevestigen hoog ToBRFV-resistentieniveau

In 2020 kondigde Enza Zaden de ontdekking aan van het Hoge Resistentie-gen tegen het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). Dit gen biedt volgens het veredelingsbedrijf een complete oplossing voor het virus dat de sector wereldwijd bezighoudt.

Sindsdien heeft het team van Enza Zaden niet stil gezeten. Op verschillende locaties zijn proeven met rassen met een hoge resistentie opgezet en de resultaten zijn uitstekend. "De planten vertonen in het geheel geen symptomen, terwijl de infectiedruk erg hoog is", zegt Oscar Lara, Senior Tomato Product Specialist, over de eerste proeven in Mexico.

Geen ToBRFV-symptomen
Op de Enza Zaden-proeflocatie in Mexico staan rassen met een hoge resistentie (HR) direct naast de vatbare planten. Het verschil is duidelijk te zien. De vatbare tomatenrassen vertonen verschillende bladafwijkingen zoals een mozaïekpatroon van gele en groene vlekken. De aangetaste planten blijven ook achter in groei.

"Je kunt duidelijk zien hoe goed onze hoogresistente rassen weerstand bieden aan ToBRFV", zegt Oscar Lara in onze video. "In vergelijking met de planten van vatbare rassen ziet het resistente gewas er met een donkergroene kleur erg gezond uit, vertoont helemaal geen symptomen en groeit goed. Al onze geteste HR-tomatenrassen laten helemaal geen symptomen zien." 

Meer proeven
Enza Zaden voert tegelijkertijd in verschillende landen proeven uit met rassen die een hoge resistentie hebben tegen ToBRFV. "Onze proeven in Noord-Amerika, Europa en het Midden-Oosten laten zien dat we kwalitatief goede tomatenrassen hebben met een hoog, bewezen resistentieniveau", zegt Kees Könst, Crop Research Director.

Hij spreekt van 'bijzonder interessant nieuws voor alle betrokkenen in de tomatenteelt'. "We weten dat er voor onze klanten veel op het spel staat. Daarom blijven we hard werken om HR-rassen beschikbaar te maken voor de markt. We verwachten deze de komende jaren gereed te hebben," aldus Könst. Daarbij gebruikt het veredelingsbedrijf haar al uitgebreide assortiment met rassen als basis voor straks ToBRFV-resistente rassen. 

Belang hoge resistentieniveau
Bij Intermediate Resistance (IR), gedeeltelijke resistentie, wordt de voortplanting van een virus weliswaar vertraagd, maar kan het nog steeds tomatenplanten binnendringen. "Uiteindelijk kunnen er dan symptomen ontstaan," aldus Könst.

Daarom zet Enza Zaden in op een hoog resistentieniveau. "Met een hoog resistentieniveau zijn planten en vruchten niet geschikt als gastheer voor het virus. Dit betekent dat ze geen bron zijn voor het verspreiden ervan en dat een besmettingstest negatief zal uitvallen. Het telen van een ras met een hoge resistentie kan het verschil maken tussen winst maken en de oogst verliezen."

Voor meer informatie:
Enza Zaden
info@enzazaden.com
www.enzazaden.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven