Resten groenten en fruit leveren waardevolle vetzuren op

ChainCraft maakt duurzame en volledig circulaire vetzuren. Het is een spin-off van Wageningen University and Research. De grondstof wordt in verschillende industrie├źn en voor verschillende producten gebruikt. Op dit moment richt het bedrijf zich op de diervoederindustrie, maar in de toekomst zou ook de voedingsindustrie een afnemer kunnen worden.

ChainCraft heeft een fabriek in de haven van Amsterdam waar 20.000 ton organisch afval per jaar wordt verwerkt. Het proces begint met organisch afval zoals resten van groenten en fruit. Dat wordt door een bepaalde samenstelling van bacteri├źn omzet in vetzuren. De vetzuren kunnen een vloeistof of een poeder zijn.

In het verwerkingsproces blijven water en moeilijk verteerbare stoffen zoals bepaalde vezels en eiwitten over. Het water gaat naar een waterzuiveringsinstallatie en komt daarna terug in het oppervlaktewater. De moeilijk verteerbare stoffen gaan naar een ander bedrijf om er biogas van te maken.

Naast de diervoeding, kunnen de vetzuren in de toekomst ook worden gebruikt in de chemische industrie. Het zou bijvoorbeeld ook gebruikt kunnen worden in weekmakers en in onkruidbestrijdingsmiddelen. In de toekomst zouden de vetzuren ook in voedingsproducten benut kunnen worden als vervanger van kleur- of smaakstoffen.

Bron: Wageningen University & Research


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven