Nieuwe paarse tomaat op de markt

Er is een nieuwe, paarse tomaat op de markt gebracht. Het is het resultaat van jaren veredelen door de Oregon State University. De tomaat draagt de naam Midnight Roma. 

Indigo Rose werd veredeld door Jim Myers, veredelaar van groenten en professor aan de OSU College of Agricultural Sciences. Midnight Roma is het resultaat van een kruising van de Oregon Star, een grote, vleesachtige tomaat met een goede smaak, en Indigo Rose, een donkerpaarse tomaat die anthocyaninen bevat, dezelfde gezonde antioxidanten die terug te vinden zijn in blauwe bessen. Beide variëteiten werden ontwikkeld aan de OSU.

"We wilden een hele donkere, Indigo-achtige tomaat voor de verwerkende industrie," zegt Myers. "Uiteindelijk kregen we een hele mooie. Iedereen die zich bezighoudt met het verwerken van tomaten in conserven zal interesse hebben. Chef-koks werken er graag mee voor sauzen. Op dit moment gebruikt Serious Pie de Midnight Roma voor het maken van pizzasaus."

Weerstand
Voor Midnight Roma heeft Myers zich geconcentreerd op smaak en weerstand tegen ziekte. Daarmee heeft deze tomaat een betere smaak gekregen dan veel andere tomaten voor de verwerkingsindustrie. Ook is de tomaat bestand tegen de verwelkingsziekte verticillium.

De plant is een semi-gedetermineerde variëteit, wat betekent dat de tomaten rondom dezelfde periode rijpen. Handig voor gebruik in de verwerkende industire.

De anthocyaninen worden vastgehouden in het donkere vel. Om de antioxidanten te behouden, moet het vel dus worden meegenomen in de verwerking. Myers stelt voor de saus door een blender of keukenmachine te halen en deze daarna te zeven. Hij heeft dit zelf ook toegepast, met succes.

Opvallend
Indigo Rose, het voorgaande ras, zorgde voor geroezemoes toen deze in 2011 werd geïntroduceerd. De gezondheidsvoordelen van antioxidanten waren al breed bekend en de eerste paarse tomaat was opmerkelijk. Maar omdat er nooit eerder zoiets op de markt was verschenen, wisten telers niet goed wanneer ze konden oogsten en deden ze dit vaak te vroeg. Nadat er meer informatie beschikbaar kwam, raakten mensen meer gewend aan de veranderende kleur van de tomaat van glanzend blauwpaars naar een dof paarsbruin en de onderkant die van groen naar rood kleurde.

Midnight Roma verkleurt op dezelfde manier en het zonlicht is de sleutel tot de paarse kleur, die de anthocyaninen bevat. Om het hoogste gehalte antioxidanten te behalen, moeten telers de plant ondersteunen en de overbodige bladeren terugsnoeien, zodat er een maximale hoeveelheid zonlicht bij de tomaten kan komen.

Tussen het ontwikkelen van Indigo Rose en Midnight Roma door heeft Myers Indigo Cherry Drops geïntroduceerd, evenals Indigo Pear Drops en Indigo Kiwi, die allemaal al op de markt te verkrijgen zijn behalve Kiwi. 

Voorouders
Een van de voorouders van Indigo Rose, die leidde tot het paarse, anthocyaninenrijk vel, was een experimentele variëteit met wilde tomatengenen, die waren ontdekt door Carl Jones, een toenmalig OSU-student. Hij evalueerde planten in een speciale verzameling van de University of Californië, Davis, die onderdeel uitmaakt van het U.S. Department of Agriculture's National Plant Germplasm System. Op dat moment waren de gezondheidsvoordelen van antioxidanten nog niet breed bekend en waren er geen andere veredelaars die werkten aan een paarse tomaat die op de markt gebracht kon worden. Nu wordt Indigo Rose gebruikt om aanvullende assortimenten te ontwikkelen, zegt Myers.

"Alhoewel ander fruit, zoals blauwe bessen, hogere concentraties anthocyaninen hebben, worden tomaten bijna dagelijks geconsumeerd in de VS," zegt Myers. "De tomaat is de meest populaire groenten van het land, tenzij je aardappelen meetelt."

Voor meer informatie:
Oregon State University
www.oregonstate.edu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven