Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Ik vond het moeilijk te geloven dat een programma het beter zou kunnen dan ik"

Agrarisch onderzoekscentrum Vertify was een van de eersten die met Plantonomy™, Priva’s technologie voor autonoom telen, aan de slag ging als onderdeel van een proef. Cor van Staalduinen, bedrijfsleider van Vertify, is vanaf het begin betrokken geweest bij het gebruik van Plantonomy in de tomatenteelt. Waar hij eerst nog sceptisch was, vertrouwt hij nu volledig op het programma en profiteert hij van de rust en het gemak die het hem oplevert.

Van gezonde scepsis naar vol vertrouwen
Ruim anderhalf jaar geleden startte de proef bij Vertify; het agrarische onderzoekscentrum op het gebied van praktijkgericht onderzoek, gevestigd in het World Horti Center. Dit was destijds een grote verandering voor bedrijfsleider Cor van Staalduinen. Plantonomy past namelijk instellingen aan op basis van de behoeften van de plant. Dit gaat volledig automatisch. Cor legt uit hoe hij aan het begin van het traject sceptisch was: “Ik vond het moeilijk te geloven dat een programma het beter zou kunnen dan ik. Totdat je merkt dat het gewas er altijd tiptop bij staat en je er weinig tijd in hoeft te steken. Het draait nu ruim een jaar goed en ik vertrouw het systeem compleet!”

Rust en stabiliteit
Waar telers normaal gesproken regelmatig instellingen aanpassen, is dit bij Plantonomy niet meer nodig. Cor: “De keuzes die ik voorheen dagelijks moest maken maakt het programma nu voor mij. Ik hoef onder andere niet zelf te bedenken of ik op 18 graden of 20 graden ga stoken en hoeveel water ik elke dag geef. Als je bijvoorbeeld generatiever wilt telen, moet je normaliter 20 tot 30 instellingen veranderen. Bij Plantonomy is dat er maar één. Ik vertrouw er volledig op dat het programma proactief handelt, sneller dan ik zelf zou kunnen. Plantonomy maakt de juiste beslissingen voor de plant gebaseerd op feitelijke informatie.” Nu dit volledig automatisch gebeurt, hoef je als teler minder tijd te besteden aan het aanpassen van instellingen. “Dat zorgt voor rust. Bij mijzelf, maar ook in de ontwikkeling van het gewas, in het bedrijf en in het resultaat. Vooral in de tomatenteelt is die rust en stabiliteit heel belangrijk”, aldus Cor.

Opschalen wordt makkelijker
Naast rust en stabiliteit heeft Plantonomy ook andere voordelen. Het biedt grote telers de mogelijkheid om verder op te schalen. Eén teler kan op die manier makkelijker grotere kassen of meerdere locaties aansturen. Cor: “Dit is een groot pluspunt als je bedenkt dat goede telers tegenwoordig schaars zijn. Je bedrijf in omvang laten groeien wordt met behulp van Plantonomy een stuk makkelijker, doordat specifieke kennis dan niet meer noodzakelijk is.”  

Technologie als bondgenoot
Autonoom telen is een actueel thema in de tuinbouwsector en steeds meer partijen zetten in op deze ontwikkeling. Waar de early adopters uit de sector het succes hebben ervaren, is de grote groep nog sceptisch. Als Cor andere telers spreekt, hoort hij vaak: “Dat programma kan mij niet verslaan”. “Dat snap ik, want eerst zien dan geloven. Ik zie dankzij mijn ervaring het succes van Plantonomy en geloof dat het programma een bondgenoot is”. Het programma is geen vervanger voor de teler, maar neemt taken uit handen. “Het op detailniveau bijsturen, of halve graden moeten bijstellen is niet meer nodig. Door het werk deels uit handen te geven, word je nóg beter en kun je de focus leggen op belangrijke vraagstukken, zoals: Waar wil ik heen met mijn bedrijf? Welke voedings- en gewasbeschermingsmiddelen gebruik ik?", aldus Cor.

Voor meer informatie:
Priva
contact.priva@priva.nl 
www.priva.com
 

Publicatiedatum: