Aardbeien langer houdbaar door 'social distancing' in teelt

"Met onze social distancing teelt- en verpakkingsmethoden is de houdbaarheid van onze aardbeien verlengd." Dit zegt Erust Tarim, een Turkse teler, die onlangs is begonnen met de oogst van aardbeien.

Erust Tarim, die op een totaal areaal van meer dan 60 ha in de districten Serik en Korkuteli van Antalya en het district Golhisar van Burdur vele soorten gewassen teelt, is begonnen met de teelt op goten van aardbeien. De aardbeien worden geteeld op een systeem dat op een hoogte van 1 meter in een kas van ongeveer 0,5 ha is geïnstalleerd, op zodanige wijze dat de vruchten tijdens het rijpingsproces aan hun takjes vanaf de bloei niet met elkaar in contact komen. De aardbeien worden ook zo behandeld dat ze elkaar bij het verpakken niet raken.

Kwetsbaar
Marketing manager van het bedrijf Burak Akbulut: "Aardbeien zijn erg kwetsbaar, als ze elkaar raken vervormen ze en bederven ze snel. De houdbaarheid van aardbeien wordt aanzienlijk verkort door contact met de grond tijdens de teeltfase en door contact met elkaar in de verpakking. Aardbeien die je op de markt of in de winkel koopt, moet je bijna dezelfde dag nog consumeren. Wij telen aardbeien zonder grond in een kas van ongeveer 1,5 hectare. De opbrengst is vier keer hoger dan bij vollegrondsteelt en de houdbaarheid is veel langer."

Speciaal verpakt
Er is een speciale verpakkingsstijl gecreëerd voor de geplukte aardbeien. "Aardbeien worden één voor één verpakt in dozen die op eierdoosjes lijken, ze raken elkaar niet en zijn langer houdbaar. De houdbaarheid is tot 10 dagen met deze teelt- en sociale distantiëringsverpakkingsmethode."

In 2020 werd in Turkije in totaal 546.000 ton aardbeien geteeld op 180.000 ha. Bijna 203.000 ton van de teelt vond plaats in kassen en bijna 70.000 ton kwam uit Antalya van 1.300 ha. Vanuit Antalya werd in 2020 voor € 1,7 mln aan aardbeien geëxporteerd.

Bron: Hurriyet


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven