Spaanse slatelers boos de straat op vanwege lage prijzen

Spaanse telers zijn boos over de prijzen voor sla en zijn de straat op gegaan om kroppen gratis uit te delen. 

"Of ik mijn sla nu weggeef op straat of aan de supermarktketens verkoop, ik verdien er ongeveer hetzelfde mee. Ze spelen met ons product om hun promotieacties te kunnen houden, want hen kost het uiteindelijk niets", zegt teler Anxo. Hij nam deel aan de actie van brancheorganisatie Unións Agrarias in Santiago de Compostela. 

Oneerlijke concurrentie
Hij legt uit dat de grote supermarktketens misbruik maken van de producties van de Galicische telers. Die worden immers gevraagd hun producten in goede staat af te leveren, waar ze dan nauwelijks iets voor krijgen, terwijl de buitenlandse leveranciers wel hun prijzen kunnen bepalen.

"Het telen van sla in ons land kost ongeveer 20 cent per stuk. Met de promotieacties van nu wordt de teler amper 25 cent betaald", zegt Félix Porto, hoofd sectorcoördinatie bij Unións Agrarias.

Vinger wijst naar supermarkten
Hij geeft aan dat het vooral twee grote supermarktketens zijn die zo’n lage prijzen betalen, namelijk Mercadona en Gadis. Toch voegt hij eraan toe dat deze ketens onlangs de winkelprijs voor sla iets hebben verhoogd in Galicië, een eerste stap die Unións Agrarias heeft weten te waarderen.

De organisatie vraagt ook om een markering of etikettering op het product aan te brengen, zodat de groenten die in Galicië worden geteeld duidelijk worden onderscheiden van andere die worden geïmporteerd uit landen zoals Portugal, België of Marokko.

"Het is niet normaal dat een kilo aardappelen uit Frankrijk vandaag in een supermarkt tegen €1,29 per kilo wordt verkocht en dat de Galicische aardappelen €0,59 per kilo kosten. We begrijpen deze discriminatie van onze telers niet", zegt Porto, die er ook op wijst dat terwijl de telers tijdens de pandemie alles uit de kast haalden om de bevolking te voorzien van levensnoodzakelijke producten, de retail van de gelegenheid gebruikmaakte om de prijzen opnieuw te verlagen.

Bron: agroinformacion.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven