Misverstand in cannabisteelt: "Grote planten niet altijd beter"

Onder de verschillende fusies en overnames die recent plaatsvonden in de cannabissector is er één die toekomstige teeltfaciliteitprojecten sterk zal beïnvloeden. Dit was de overname door Australis Capital van Alps, ontwerper van tal van groente- en cannabisprojecten, zoals Vertical Harvest en Aurora Sky.

Joel Fuzat van Alps bespreekt hoe ze met projecten omgaan en welke uitdagingen er zijn. Alps heeft meerdere succesvolle cannabisprojecten in de portefeuille. 

Joel Fuzat

Omdat er zoveel elementen meespelen in een cannabisteeltoperatie is het niet ongebruikelijk om iets na te laten of over het hoofd te zien, merkt Joel. "Een van de grootste worstelingen is om de volledige omvang van een complexe operatie te begrijpen. De cannabissector put nog steeds veel uit de vroegere markt. Veel van deze stichtende deelnemers opereerden op kleine schaal. Dit soort operaties berustten op individuen die elke plant afzonderlijk verzorgden, met de hand water gaven en dat soort dingen. Maar het runnen van een tuinbouwbedrijf op industriële schaal is een ander verhaal."

"Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om de oogstplanning af te stemmen op de marktvraag; daarna moet je rekening houden met het snoeien, drogen, verpakken en uiteindelijk dat product de deur uit krijgen. Bij Alps hebben we veel ervaring met massateelt, van het telen van de planten tot het verpakken en alles daar tussenin. We kunnen onze klanten dus helpen bij het anticiperen op problemen en hen voorzien van tools om KPI's vast te stellen en ze in de realiteit van industriële teelt te brengen.

EU GMP Compliant Greenhouse ontwerp door ALPS

Grootte is belangrijk
Wat Joel ook is opgevallen in de sector is de neiging om te geloven dat grotere planten ook een grotere opbrengst opleveren. "Veel telers zijn nog steeds in de veronderstelling dat het telen van grote planten zal resulteren in grotere opbrengsten. Wij geloven dat een hoge plantdichtheid met kortere planten winstgevender en efficiënter is. Hoe minder tijd een plant in de groeistadia doorbrengt, hoe minder kansen hij heeft om ziektes op te lopen."

Het extra voordeel zit aan de oogstkant: hoe sneller je de plant kunt verplaatsen, hoe stabieler het cannabinoïdeprofiel van de hele partij zal zijn, aldus Joel. "Bovendien, als een plant kleiner van formaat is, besteden werknemers minder tijd aan de hele plant en richten ze zich meer op de waardevolle bloemen. Het leuke is dat als elke top harmonieus is, het bottelen van het product nog sneller gaat. Veel telers houden geen rekening met de verborgen tijd die grote planten creëren. Elke aanraking, snoeien, trimmen, ontbladeren, telt op tot verloren tijd en uitgegeven geld. Een korte plant elimineert dit eenvoudigweg."

Kassen of niet?
De zoektocht naar consistente cannabisplanten en -bloemen werd door de meerderheid van de telers ondernomen via de kasteelt. De hele sector heeft echter te maken gekregen met een toenemende kasteelttrend. "In de begindagen, althans in Canada, bestond het idee dat binnenteelt schoner was. Maar de hoge kosten en het zeer hoge energieverbruik maken dat de binnenteelt zowel het milieu als de economie zwaar belasten. Met kassen zetten telers hun planten natuurlijk onder de zon, wat een gevoel van ethische bedrijfsvoering creëert; bovendien heeft dit ook een beter effect op de plant, omdat de combinatie van het zonnespectrum en aanvullend licht de beste resultaten geeft."

EU GMP Compliant Greenhouse ontwerp van Alps

Marc Lakmaaker van Australis: "Aanvankelijk waren producten uit indoorfaciliteiten beduidend beter dan die uit traditionele kassen. Maar wanneer wij ze ontwerpen, zijn het gesloten faciliteiten en specifiek gebouwd voor cannabisteelt."

En inderdaad, Alps heeft met Aurora Sky bewezen dat het in staat is om dergelijke faciliteiten te ontwerpen. "Het idee achter dat project was om een ontwerp te bouwen dat lage operationele kosten zou combineren met een product van hoge kwaliteit op een echt grote schaal. Alles in de Sky-faciliteit is geautomatiseerd. Er is vochtigheidscontrole, temperatuurcontrole en ook robotica geïmplementeerd in de kas. Zo wordt bijvoorbeeld ook de luchtstroom geregeld, niet alleen het volume van de lucht, maar ook waar deze lucht de planten raakt."

"Het was ons eerste succesvolle project om een medische cannabiskas te bouwen. Het was de eerste zeer sterke, grote stap in de richting van dezelfde soort efficiëntie die we uit Nederland zien komen. Ik geloof dat cannabis kosteneffectief en met hoge kwaliteit geteeld kan worden," besluit Joel.

Voor meer informatie:
AUSA Corporation
press@ausa-corp.com
www.ausa-corp.com 

 
 
Aurora Larssen Projects (ALPS)
www.alpsmj.com 

Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven