Groenterijke lunches op basisscholen door TommyTomato

Tholen - Kinderen zouden iedere dag tussen de 100 en 200 gram groenten moeten eten, afhankelijk van de leeftijd. Een enorme uitdaging voor ouders, slechts 1% slaagt daarin. TommyTomato biedt ouders de helpende hand door al 60 procent aan groenten in warme lunches voor basisschoolleerlingen te verzorgen. “Ons doel is om binnen vijf jaar uiteindelijk 3.000 basisscholen in Nederland te bedienen”, vertelt Bas Turk, een van de twee initiatiefnemers.


Bas Turk en Erik van der Plas van TommyTomato

Plant een zaadje, oogst een gezonde generatie, is de gedachte achter TommyTomato. “Door kinderen op jonge leeftijd al regelmatig gezond te laten eten, wordt de basis gelegd voor gezonde keuzes in de toekomst. Iedereen is het erover eens dat de zorgkosten de pan uit rijzen en het is zo in feite eenvoudig op te lossen door kinderen gezonder te laten eten. Wij hebben nu bedacht en laten zien hoe dat kan. We hebben inmiddels 4 scholen aan boord, voor de zomervakantie moeten dat er 15 zijn.”

Overal in Europa is het de normaalste zaak van de wereld dat schoolgaande kinderen een verantwoorde, warme lunch geserveerd krijgen. In Nederland staan ouders ’s ochtends broodtrommeltjes te vullen. “Eigenlijk is het heel vreemd dat we kinderen een lichte maaltijd geven op het moment dat ze het meeste energie gebruiken. Een uur voordat ze gaan slapen stoppen we er een zware maaltijd in”, vertelt Bas. “Mijn compagnon Erik van der Plas en ik hebben beide een gezin met drie kinderen en ervaren dagelijks hoe lastig het is om de kinderen dan nog 200 gram groenten te laten eten. Daar wilden we iets aan doen door een extra groentemoment te creëren op de scholen en hebben uitgedacht hoe we dat voor elkaar konden krijgen. Daaruit is TommyTomato ontstaan.”


De maaltijden worden door TommyTomato tot in het klaslokaal gebracht

Het grote punt is om scholen volledig te ontzorgen, die zitten niet te wachten op extra taken en rompslomp. De groentelunches worden in een centrale keuken vers bereid en daarna gedistribueerd naar opwarmhubs. Van daaruit neemt de stadslogistiek het over die het naar de scholen brengt, zogenaamde ‘health-angels’, verspreiden de warme lunches naar de klaslokalen waar ieder kind een eigen bakje warme vegetarische lunch kan pakken. Na de lunch worden alle bakjes opgehaald en gerecycled tot plantenbakken voor scholen om hun eigen planten in te kweken.

Dat laatste is nog toekomstmuziek, net als plannen om voedselonderwijs, bezoeken aan telers en samenwerking met telers te zoeken om duurzaam te produceren. “Het hoofddoel is om kinderen meer groente te laten eten maar we zijn een impactorganisatie die uiteindelijk een bijdrage wil leveren aan het verduurzamen van het voedselsysteem”, benadrukt Bas.

Een TommyTomatolunch bevat 60 procent van de ADH aan groenten en is geen vervanging voor de avondmaaltijd maar wel een structurele oplossing voor ongezonde voedselgewoontes die er op scholen bestaan. De ‘bijvangst’ aan voordelen is ook groot. “Kinderen die thuis lastig eten doen door het groepsverband gewoon mee, dat geeft meer rust en minder strijd voor ouders. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die gezonde lunches en beweging aangeboden krijgen afvallen en op scholen met gezamenlijke gezonde lunches wordt minder gepest.”

De kosten van zo’n geheel verzorgde schoollunch zijn 2,50 euro. “Een heel scherpe prijs waarmee het businessmodel succesvol kan draaien. Voor ouders die het niet kunnen betalen, is er Stichting TommyTomato want ons uitgangspunt is dat TommyTomato voor iedereen bereikbaar moet zijn”, besluit Bas.

Voor meer informatie
Bas Turk
TommyTomato
T:06-41817686
bas@tommytomato.nl 
www.tommytomato.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven