ToBRFV in de tomaten: wasserettes en resistenties

Zullen we de tomatenkas in gaan? "Nee," antwoordt Richard Hartensveld van Schenkeveld als de tv-ploeg van EenVandaag het hem vraagt.

De reden is simpel en al even bekend: virusdruk, met momenteel als grootste kopzorg het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). Volgens Ton van Arnhem van de NVWA in de uitzending is het een 'ongelofelijk besmettelijk virus'. 

Het maakt dat telers er alles aan doen het virus buiten te houden. Zo heeft Schenkeveld, zo merkt men bij EenVandaag enigszins verbaasd op, vandaag de dag zelfs een eigen wasserette. 

Resistentie
Veredelingsbedrijven werken ondertussen aan een resistentie voor het virus dat niet gevaarlijk is voor mens en dier. Internationaal zijn hiervoor de eerste stappen gezet, zo deelt Ruud Kaagman van Syngenta.

Nederlandse telers moeten nog even wachten. En dat kan best nog even duren, omdat er heel veel rassen zijn en telers ook niet willen dat een resistentie inkruisen ten koste gaat van bijvoorbeeld de smaak van de tomaat. 

Momenteel telt Nederland 23 officiële besmettingen. De teeltlocaties met ToBRFV staan onder toezicht bij de NVWA, die regelmatig updates over de situatie deelt. De laatste was van eind maart

Bron: EenVandaag


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven