Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ToBRFV in de tomaten: wasserettes en resistenties

Zullen we de tomatenkas in gaan? "Nee," antwoordt Richard Hartensveld van Schenkeveld als de tv-ploeg van EenVandaag het hem vraagt.

De reden is simpel en al even bekend: virusdruk, met momenteel als grootste kopzorg het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). Volgens Ton van Arnhem van de NVWA in de uitzending is het een 'ongelofelijk besmettelijk virus'. 

Het maakt dat telers er alles aan doen het virus buiten te houden. Zo heeft Schenkeveld, zo merkt men bij EenVandaag enigszins verbaasd op, vandaag de dag zelfs een eigen wasserette. 

Resistentie
Veredelingsbedrijven werken ondertussen aan een resistentie voor het virus dat niet gevaarlijk is voor mens en dier. Internationaal zijn hiervoor de eerste stappen gezet, zo deelt Ruud Kaagman van Syngenta.

Nederlandse telers moeten nog even wachten. En dat kan best nog even duren, omdat er heel veel rassen zijn en telers ook niet willen dat een resistentie inkruisen ten koste gaat van bijvoorbeeld de smaak van de tomaat. 

Momenteel telt Nederland 23 officiƫle besmettingen. De teeltlocaties met ToBRFV staan onder toezicht bij de NVWA, die regelmatig updates over de situatie deelt. De laatste was van eind maart

Bron: EenVandaag

Publicatiedatum: