Het ABC van PAR, PPF en PPFD

Bij het bouwen van een teeltfaciliteit moeten telers rekening houden met een groot aantal factoren. 

Ten eerste is er de levenscyclus van planten en de plaatsing van groeilampen. Dan zijn er nog warmte en lichtspectrum, om nog maar te zwijgen van ruimte en de markt.

Geen wonder dat zo'n uitdaging nogal overweldigend kan aanvoelen, althans in het begin. Ingewikkelde gebruikte afkortingen maken het probleem nog erger en zoals veel andere sectoren heeft ook de tuinbouwsector zijn eigen jargon dat moet worden ontcijferd.

De afkortingen - PAR, PPF, PPFD - die worden gebruikt naast termen als watt, lumen, fotonefficiëntie en lux zijn van cruciaal belang om je vooruit te helpen in het gekozen vakgebied (voor sommigen zelfs letterlijk) om de perfecte ruimte en opbrengst te bewerkstelligen.

Maar zoals bij de meeste dingen in het leven kan het in het begin lastig zijn om te begrijpen wat ze betekenen, ziet Light Science Tech  Dit heb je echter snel onder de knie. Men geeft een overzicht van wat PAR, PPF en PPFD betekenen en waarom ze belangrijk zijn:

PAR (Fotosynthetische Actieve Straling)
PAR is een type licht dat fotosynthese veroorzaakt. Dit vindt plaats wanneer uw plant fotonen van lichtgolflengtes binnen het zichtbare bereik van 400 en 700 nanometer verbruikt.

Oorspronkelijk werd PAR gedefinieerd na onderzoek van Dr. Keith McCree in het begin van de jaren 1970. Het meet geen licht maar is een term die de teler kan helpen bij het bepalen van het type en de hoeveelheid licht die nodig is voor een optimale opbrengst en gezondheid van de plant. PAR-licht kan in combinatie met andere lichtoplossingen worden geoptimaliseerd om de dichtheid, het verbruik en de maateenheden van het licht te wijzigen.

Wat betekent dit voor de teler?
PAR is een begrip dat moet worden gebruikt om optimale belichtingsomstandigheden te creëren. 

Een aantal belangrijke basisfactoren die je moet weten voor je groeilampen aanschaft of ergens voor tekent is hoeveel PAR deze lampen produceren, hoeveel energie ze verbruiken om die PAR te produceren en hoeveel PAR er beschikbaar is voor de planten.

PPF (Photosynthetic Photon Flux)
PPF wordt gebruikt om de maateenheid van PAR te bepalen. Dit is het tweede essentiële ingrediënt van je recept voor de perfecte belichting van je teeltruimte. De waarde ervan bepaalt hoeveel PAR er wordt geproduceerd door enig welk belichtingssysteem in de periode van een seconde. Met PPF kun je exact bepalen hoeveel van het licht dat door je belichtingssysteem wordt geproduceerd door de planten kan worden gebruikt voor fotosynthese. 

Wat betekent dit voor de teler?
Als je het proces begrijpt, dan heb je al de halve oorlog gewonnen. Daarnaast is er wat rekenvaardigheid nodig. Je kunt werken met PPF-meetinstrumenten die beschikbaar zijn op de markt of je kunt samenwerken met een vertrouwde partner om een belichtingssysteem te creëren dat voldoet aan je specifieke vereisten en de juiste PAR en PPF levert. PPF is simpelweg micromol per seconde (µMol/S), waarbij één micromol ongeveer 602 quadriljoen fotonen is.

PPFD (Photosynthetic Photon Flux Density)
De derde partije in de PAR-puzzel is PPFD. Dit wordt gemeten in micromol per vierkante meter per seconde (µMol/m2/S) en gaat verder dan het meten van de PPF. Het bepaalt ook de dichtheid van de fotonen die op een bepaalde oppervlakte vallen. PPFD gaat over hoeveel van die essentiële, fotosynthetische fotonen daadwerkelijk invloed hebben op de teeltruimte en hoe goed die lampen werken als het aankomt op hun output.

Wat betekent dit voor de teler?
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de PPFD-gegevens die je van de producent krijgt nauwkeurig zijn en het hele spectrum van de lamp meenemen. Het is relatief eenvoudig om deze gegevens te verkrijgen, dus neem ook factoren als afstand van de lichtbron, het aantal metingen die leiden tot het gemiddelde en de minimum/maximumratio in overweging voor je iets aanschaft.

Het is de moeite waard om eens te overwegen samen te werken met een betrouwbare lichtexpert die de relevante gegevens en de juiste hulpmiddelen kan bieden, zodat je volledig kunt profiteren van PAR, PPF en PPFD.

Voor meer informatie:
Light Science Tech 
info@lightsciencetech.com 
www.lightsciencetech.com 

 
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven