Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energieadviseur helpt Britse telers met keuzestress

De schijnbaar eindeloze drang om de energiekosten te beheersen en de CO2-uitstoot te verminderen, drijft innovatie in de glastuinbouw aan, maar kan ook voor complicaties zorgen. "Een locatie kan bijna elke combinatie hebben van een gasketel, warmtekrachtkoppeling (WKK), LED-belichting, biomassaketel, warmtepomp en dan zelfs nog wat zonnepanelen op het dak van het pakhuis", zegt Tim Pratt. 

Hij is opgegroeid op een boerderij in Yorkshire en met bijna 28 jaar energieadvies aan boeren en tuinders is hij een bekende energiespecialist in de Britse glastuinbouw Hij legt uit hoe lastig het kan zijn om de juiste technieken te kiezen en er het maximale uit te halen.

Met name de elektriciteitsmarkten zijn ook aan het veranderen, zegt Tim. "Volatiliteit en flexibiliteit zijn woorden die bijna elke dag worden gebruikt, de dagen dat een wkk van 07:00 tot 22:00 uur draaide zonder er lang over na te denken zijn allang voorbij."

Hoewel subsidies zoals de Renewable Heat Incentive (RHI) in het Verenigd Koninkrijk hebben geholpen om het gebruik van koolstofarme warmte te vergroten, kunnen ze een aantal enigszins tegenstrijdige uitkomsten hebben. "Misschien herinnert u zich het Noord-Ierse ‘cash for ash’ probleem dat zorgde voor het aftreden van de overheid. Gelukkig stonden kassen toen niet in de krantenkoppen!" 

Welke technologie telers ook gebruiken of overwegen, weinigen zijn zo onderhoudsarm als elektriciteit van het net of een gasboiler. Om het hoogste rendement uit je investering te halen geeft Tim de volgende tips.

WKK
Dit vergt een volledig inzicht in bedrijfskosten tijdens de levensduur, die een rol spelen bij de beslissing over de dagelijkse bedrijfsuren, en in de details van het terugleveren van elektriciteit.

LED-belichting (vaak in bedrijf met WKK)
Er kan worden gespeeld met bedrijfsuren, gelinkt aan de prijs van netstroom en CHP. 

Biomassaboiler
Is de werkelijke prijs per MWh of warmte echt bekend? Het runnen van de installatie en de onderhoudskosten worden vaak onderschat.

Hittepompen
Lijkt op LED maar met minder beperkingen. "Beslissen welke energie-gerelateerde investering het best is voor uw bedrijf en dan zeker weten dat het doet wat werd beloofd, kan een uitdaging zijn," zegt hij.

Hierbij kan Tim Pratt en zijn nieuwe bedrijf Now Then Energy Ltd helpen. Hij is het bedrijf begonnen om telers met deze uitdagingen te helpen: of het nu gaat om een haalbaarheidsstudie, een WKK-managementservice of een energieconsultancy, met zijn levenslange ervaring kan hij telers daarbij helpen.

Begin april lanceerde hij zijn nieuwe website, waarop opvallend vaak staat dat je contact moet opnemen als het ingewikkeld wordt. "Het internet en websites hebben onze manier van werken veranderd. Maar er gaat niets boven een praatje bij een (virtuele of echte) kop koffie en een no-nonsense gesprek over energiebehoeften."

Voor meer informatie:
Tim Pratt
Now Then Energy
+44 (0) 7971111053
tim@nowtheneergy.co.uk
www.nowthenenergy.co.uk

Publicatiedatum: