"Let op werkingsmechanisme van product om resistentie te voorkomen"

Tholen - Als teler wil je het liefst helemaal geen plagen in de kas. Gelukkig zijn er middelen die je kan inzetten als je daar toch mee te maken krijgt. Maar wat nu als zo’n beestje resistentie ontwikkelt tegen een middel?

"Laten we om te beginnen eens kijken waardoor resistentie eigenlijk wordt veroorzaakt. Insecten vermenigvuldigen zich, en in dat proces kunnen spontaan mutaties ontstaan in het genetisch materiaal. Door die mutaties,” legt Caroline van den Hoek van Syngenta Crop Protection uit, “kan een insect minder gevoelig of ongevoelig worden voor een gewasbeschermingsmiddel.”

Een voorbeeld: na een spuitronde blijken in een populatie 1 of 2 individuen over te blijven die resistentie hebben ontwikkeld. Als je dan de volgende ronde met hetzelfde middel terugkomt, planten die resistente beestjes zich vrolijk voort en geven hun resistentie door aan de volgende generatie. Ze worden als het ware uitgeselecteerd omdat ze niet of minder gevoelig zijn voor het gebruikte middel. Op die manier zou je steeds meer resistente insecten kunnen krijgen als je te eenzijdig middelen uit dezelfde groep blijft gebruiken.

Gevarendriehoek
Die verminderde gevoeligheid vormt één van de drie factoren van de ‘gevarendriehoek’ resistentie. “Die driehoek bestaat uit drie factoren: de plaag, het middel en de omstandigheden (het agronomisch risico). Het middel kunnen we niet veranderen, de actieve stof werkt nu eenmaal op een bepaalde manier. Aan de plaag op zich kunnen we ook niet heel veel doen. Wat we wel kunnen doen, is de agronomische risico’s beperken.”

Risico’s inperken
In het kader van de beperking van agronomische risico’s adviseert Syngenta om middelen zo veel mogelijk af te wisselen, op basis van de IRAC- en FRAC-lijsten. Die commissies delen middelen in op basis van werkingsmechanisme. Daar baseert Syngenta dan een advies op. Dat kan zijn om zoveel mogelijk verschillende middelen te gebruiken. Als er weinig keuze is aan middelen (vanwege beperkingen in regelgeving bijvoorbeeld), kan worden gekeken naar hoe je moet afwisselen in de tijd.

De taak om die kennis over te brengen, ligt in eerste instantie bij de distributeurs. De laatste jaren is Syngenta zelf echter ook steeds meer bezig met kennisoverdracht naar de teler toe, door middel van het online kennisplatform Expert Center bijvoorbeeld. Caroline geeft meteen een kijktip mee voor de bezoeker op het Expert Center: op de site staan twee filmpjes die alle ins en outs van resistentiemanagement verklaren.

Voor meer informatie:
Syngenta
www.syngenta.nl/expert-center/resistentiemanagement 

Caroline van den Hoek
caroline.van_den_hoek@syngenta.com 
+31 (0)6-82689936


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven