Spanje vraagt om aanpassing importregels tomaten Marokko

De roep uit Spanje om de groeiende import van Marokkaanse product te reguleren is bekend. Ook in de politiek. Spaans Europarlementariër Clara Aguilera, socialistisch woordvoerster binnen de Landbouwcommissie in het Europees Parlement, heeft de Europese Commissie onlangs gevraagd om het  invoerprijssysteem voor Marokkaanse tomaten te corrigeren, schrijft agrodigital.com

"De invoerprijs is voor de Europese sector de enige bescherming tegen import die de handel verstoort. In theorie verhindert het systeem dat deze import de communautaire markt betreedt met prijzen onder een drempelwaarde", zo merkt Aguilera op.

Veranderingen
De toegangsprijs voor importtomaten uit Marokko werd in 1995 vastgesteld en de aanpassing van de berekening in 2014 werd op verzoek van de Marokkaanse regering door de Europese Commissie teruggeschroefd. Daarom voldoet het invoerprijssysteem voor tomaten uit Marokko niet aan het vooropgestelde doel. “Het is immers onmogelijk dat de prijs onder de referentieprijs zakt die 25 jaar geleden werd vastgesteld voor de ronde tomaat, zonder dat daarbij overigens onderscheid werd gemaakt tussen de verschillende soorten tomaten”, zo staat het in het schrijven aan de Commissie.

Aguilera vraagt de Europese Commissie wanneer zij van plan is het systeem voor het berekenen van de globale forfaitaire invoerwaarde te wijzigen, zodat het invoerprijssysteem doeltreffend wordt en voor stabiliteit zorgt op de tomatenmarkt in de EU.

De Europarlementariër benadrukt dat de groententeelt in Granada, Almería en Murcia aan winstgevendheid inboet door het associatieakkoord tussen de EU en Marokko, in die mate zelfs dat het areaal van sommige producten, zoals tomaten, jaar na jaar afneemt en wel proportioneel met de niet-reglementaire toename van de hoeveelheden Marokkaanse tomaten die de EU binnenkomen. 

Bron: agrodigital.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven