Hongaarse urban farms gaan de grens over

"Momenteel zijn we op het punt dat het bedrijf draait, maar we willen een nieuw bedrijfsmodel creëren, een franchisemodel waarmee anderen hun eigen indoor farm kunnen beginnen," zegt Endre Szucs, mede-oprichter van Bedrock.farm. "We hebben contact met een grote Hongaarse leverancier voor het bouwen van een urban farm vlak naast hun magazijnen. Van daaruit kunnen ze dan hun klanten voorzien van producten. Dit gaan we uitrollen zodat er meer urban farms komen in de hele stad. Daarnaast willen we uitbreiden met drie tot vier farms over de grens, zoals in Roemenië bijvoorbeeld."

Bedrock.farm is gevestigd vlakbij de rivier de Donau bij Boedapest, in het hart van de stad, op 20 minuten loopafstand van hun klanten. "Het bedrijf teelt in een kelder, een ruimte die normaal gesproken voor veel andere doeleinden niet kan worden gebruikt," zegt Endre.

Het bedrijf is blij dat ze ongebruikte ruimtes nuttig kunnen inzetten en daarbij waarde kunnen toevoegen aan de gemeenschap.


Mede-oprichters László Sebestyén en Endre Szucs
(Foto: László Sebestyén)

Besturingsplatform
"Omdat onze belangrijkste vaardigheid ligt in het grondige beheer van de teelt gaan we nieuwe soorten toevoegen in een grotere productiesetting. Daarbij zorgen we voor consistentie. Het team is continu bezig met het ontwikkelen van het systeem voor automatisering en efficiëntie. Ook gaan we zelf telen, omdat er niet veel opties beschikbaar zijn in de markt. Daarom ontwikkelen we onze eigen systemen, aangezien deze prijsvriendelijk zijn.

Het is ons doel om kwaliteitstools op afstand te ontwikkelen voor indoor farms door deze te integreren in onze eigen farms, die we als benchmark inzetten. De cloudtechnologie biedt mogelijkheden voor een volledige controle en het verzamelen van gegevens van alle farms die verbonden zijn met het systeem. De stekker hoeft alleen maar in het stopcontact en dan kan er mee worden gewerkt.

Door de koppelingen hebben andere systeemgebruikers doorlopend toegang tot updates van gewasteeltrecepten. Ons gedecentraliseerde netwerk van indoor farms biedt 'kalmte als service' voor lokale chef-koks. Ons zelfontwikkelde groeiplatform garandeert een enorme, op maat gemaakte en doorlopende levering van gewassen, het hele jaar door," zegt Endre.

Het Bedrock-team bestaat uit mensen met een achtergrond in product- en managementontwikkeling. De farm bestaat uit 150 m² kweekruimte en het bedrijf gaat de faciliteit opschalen met nog eens 50-55 m² teeltruimte. Binnen een jaar wordt er nog een faciliteit geopend in een ander deel van de stad. Voorlopig levert Bedrock.farm microgroenten, eetbare bloemen, kruiden en bladgroenten aan chef-koks en lokale delicatessenwinkels.


Foto: László Sebestyén 

Modulaire farms 
Deze gewassen worden geteeld in het zelfontwikkelde, kleine, maar schaalbare en aanpasbare teeltsysteem. "We hebben eigenlijk het indoor farmingmodel omgedraaid met kleinere, maar meer modulaire farms die geschikt zijn om te voldoen aan de steeds veranderende lokale vraag. We brengen onze producten direct naar de stad. Het merk Bedrock.farm is een platform en wordt gebruikt om gedistribueerde producten af te stemmen op de lokale vraag."

Bedrock.farm is begonnen met hun volgende investeringsronde van €1 miljoen met als doel om de gewasvariëteiten verder te ontwikkelen en ontdekken. Met deze investeringsronde richt het bedrijf zich op de productie door meer farms aan het netwerk toe te voegen.

Het bedrijf probeert momenteel te voldoen aan de huidige vraag. Volgens Endre is het moeilijker om aan de vraag te voldoen en te investeren in nieuwe productiecapaciteit. De pandemie heeft een groot effect op de toeleveringsketens, waardoor het nog altijd moeilijk is om aan ruwe materialen en technologische oplossingen te komen.

Voor meer informatie:
Endre Szucs, Co-founder
bedrock.farm
end@bedrock.farm 
www.bedrock.farm 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven