Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vraagtekens bij veelgebruikt tomatenvaccin V10

Het gewasbeschermingsmiddel V10 is jarenlang 'illegaal' toegepast in de Nederlandse tomatenteelt. Dat stelt NRC. De krant zag interne stukken van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in en concludeert dat het middel lange tijd, tegen de regels in, al vroeg in de teelt werd ingezet tegen het pepinomazaïekvirus.

Sinds 2018 is er een Nederlandse toelating en sinds 2020 een uitbreiding op de toelating, waarmee het middel toegelaten is in de Nederlandse tomatenteelt en -opkweek. Vóór 2013 was die toelating er helemaal niet en daarna tot medio 2018 beperkt.

Veilig gebruik
Aan NRC liet het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) weten dat een recent protocol met hygiënemaatregelen gebruik van V10 door telers veilig mogelijk maakt. 

Het Nederlandse Valto, dat V10 ontwikkelde, laat weten zich niet in het geschetste beeld in NRC te herkennen. Men wijst erop dat het biologische middel is toegelaten door het Ctgb voor zowel tomatentelers en plantenkwekers en dat het middel telers wereldwijd een oplossing biedt tegen het plantenvirus. 

Risico's
NRC zet vraagtekens bij de toelating, omdat er volgens de krant geen nieuw onderzoek is gedaan voor de toelating door Ctgb. Maar bovenal wijst de krant op het door de NVWA toestaan van het 'illegale' gebruik van het vaccin, terwijl de toezichthouder wel van het gebruik wist.

In een eerder stadium werd door NVWA en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gewezen op gevaren van het vaccin. Zo zou door gebruik van het middel het virus zich onder gezonde planten snel kunnen verspreiden en kunnen muteren in een agressieve variant met grote schade aan de plant tot gevolg. Voor de mens is het pepinomozaïekvirus niet schadelijk. 

Bron: NRC