Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouw bijgestaan met raad en draad

Tholen – “Alles heeft invloed op dat ‘gekke’ klemmetje”, zegt Jan van Gaalen van Blok’s Draadvorm met een vrolijke lach op zijn gezicht. Met de jaren deden diverse stukjes innovatief draadwerk hun intrede in de tuinbouw. Denk bijvoorbeeld aan de draadspantklem die na geluiden uit de markt in 2002 in Den Haag werd bedacht en geproduceerd. Ook vandaag de dag blijven de machines nieuwe draadproducten uitspuwen, veelal maatwerk op verzoek van de klant.


Jan voor het moderne pand van Blok’s Draadvorm dat opvalt op een Haags industrieterrein. Een stukje maatwerk zou je het kunnen noemen, zoals het bedrijf ook veel voor de tuinbouw levert.

“We kunnen eindeloos variëren”, zegt Jan, commercieel technisch adviseur voor de tuinbouw, zonder overdrijven. Het is dan ook zeker niet zo dat vanuit de fabriek van Blok’s Draadvorm in bulk alleen maar hetzelfde wordt gemaakt. De machines kunnen het wel, en in serie produceren is efficiënt, maar de markt vraagt vaak juist ook om een eigen variant op een al succesvol product. Jan: “Op die manier kan de installateur of teler dan vaak met bijvoorbeeld een extra oogje wel dat stukje techniek netjes wegwerken in de kas. Of iets eigens meegeven aan een groeivorm voor in bijvoorbeeld de orchideeën of cactussen.”

Maatvaste kas
Uiteraard zijn soms ook hele grote hoeveelheden van een specifiek product nodig. Zo gaan in elke hectare kas al 5000 (!) spantklemmetjes geeft Jan terloops even mee. “Gelukkig is de Nederlandse kas maatvast. Dat helpt, maar toch zie je ook dan soms nog hele specifieke vragen ontstaan. Laat staan tuinbouw in het buitenland. Daar hanteren ze hele andere maten en dat betekent ook dat wij flexibel moeten zijn.”

Links de eerste T3 spantklem uit draad zoals door Blok’s Draadvorm geïntroduceerd in 2002 voor toepassing op schermingsinstallaties. Rechts de Philippo spantklem uit draad met extra opwaaioog voor het schermdoek. Deze spantklem is vernoemd naar bedenker en mede-eigenaar Philip Blok.

Dat zijn ze dan ook in Den Haag. “Het is onze bedrijfsstrategie om juist die service te leveren bij het leveren van maatwerk”, geeft Jody Verpoort aan. Hij is Operations Manager voor zowel tuinbouw als industrie. “Net zoals onze klanten vaak iets eigens aan hun product willen meegeven, proberen wij dat ook. In ons geval door mee te denken om zo efficiënt mogelijk tot een mooi product te komen. Daarbij helpt het om vroeg in het proces betrokken te zijn. Als het bijvoorbeeld mogelijk is iets met minder buigingen te produceren, dan kijken we daarnaar. Hier zit flink wat denkwerk in en daar kunnen we onze ervaring goed kwijt.”

Ontstaan uit frustratie
Buiten kijf staat dat het uiteindelijk vooral een uniform en kwalitatief goed product moet zijn. Het laatste wat de teler of installateur wil is dat vroeg of laat de klem, clip of groeivorm toch niet doet wat de teler of installateur wil. “Soms is het juist die frustratie uit de praktijk waaruit iets nieuws ontstaat”, weet Jan. “Of eigenlijk een verbetering van iets bestaands. Zo is bijvoorbeeld onze rollertrap clip ontstaan. Die is voor de teler makkelijk in hoogte verstelbaar, zónder dat er schade aan de draad of strip ontstaat. En hij is ook herbruikbaar, want de klem is van roestvast staal.”

Blok’s Draadvorm heeft in 2010 een speciale rollertrapclip ontwikkeld. Bijzonder aan deze RVS-clip is het gepatenteerde klemmechanisme waardoor hij eenvoudig met één hand in hoogte verstelbaar is tijdens de groei van het gewas.

Met de ontwikkelingen die in de tuinbouw gaande zijn, blijft ook Blok’s Draadvorm volop in ontwikkeling. Jan: “Op enkele standaard groeivormen na, komt eigenlijk al het draadwerk in de tuinbouw nog steeds uit Nederland. Hier is de tuinbouw verankerd en zit alle kennis. Vanuit Den Haag zijn onze lijntjes met bijvoorbeeld het Westland als tuinbouwhart kort.”

Helpen
Nieuwe ontwikkelingen zijn onder andere de opmars van LED-belichting en ook de steeds grotere focus op de optimale benutting van natuurlijk licht. “LED-armaturen zijn smaller en dat vraagt ook van ons andere ophangsystemen”, geeft Jody aan. “En je ziet dat de draden steeds smaller worden waar mogelijk, om schaduwwerking, zelfs van draad, te beperken”, vult Jan aan.

Soms vragen ook meer algemene ontwikkelingen zoals het coronavirus of een boot die vast komt te zitten in het Suezkanaal om service en flexibiliteit. “Ik heb al aanvragen vanuit de tuinbouw gehad of wij, nu er vertraging zit in leveringen vanuit Azië, bepaalde producten óók kunnen maken”, zegt Jody. “Dat is voor ons goed nieuws.”

Dat kan. Vaak tenminste. Jan: “Toen in het begin van de coronacrisis enkele standaard groeivormen uit Azië moeilijker geleverd werden, kreeg ik extra aanvragen van orchideeënkwekers. Die hebben we zo goed mogelijk geprobeerd te helpen, al willen we uiteindelijk ook niet het vangnet voor Azië zijn. Gelukkig is dat ook niet zo en zie je juist dat van over de hele wereld men voor speciaal tuinbouwdraadwerk juist naar ons komt.”

Voor meer informatie:
Blok’s Draadvorm B.V.
www.draad.com
info@draad.com 

Jan van Gaalen
jvg@draad.com 
+31 (0) 651485684