Noorse teler met LED op weg naar jaarrond lokaal

Door gebruik te maken van nieuwe LED-belichting kunnen in Noorwegens grootste kas het hele jaar door nog meer tomaten en pepers worden geteeld. De teler Miljøgartneriet investeerde in LED-lampen van Signify en zet hiermee de eerste stappen op weg naar jaarrond teelt. En op weg naar een kleinere ecologische voetafdruk, omdat de komkommers in Noorwegen nu niet meer uit Zuid-Europa hoeven te komen. 

Signify heeft Phillips Horti LED-lampen geleverd voor de kas van 7 hectare in Naerbø, in Rogaland. Met LED-belichting krijgt Miljøgartneriet goede teeltomstandigheden. De teler kan de planten op elk moment voorzien van het juiste lichtspectrum en de juiste lichtsterkte. Signify deed hier al veel onderzoek naar en dat kan de teler nu toepassen. 

Gelijkmatige belichting
"Veel supermarktketens willen hun klanten verse en smaakvolle groenten en fruit bieden met een aanzienlijk lagere CO2 footprint dan de groenten en fruit uit Zuid-Europa. Dit is iets dat wij het hele jaar door kunnen bieden, dankzij onze samenwerking met Signify", zegt Kåre Wiig van Miljøgartneriet. Hij vervolgt: "We hebben voor Signify gekozen omdat ze veel meer kunnen doen dan LED-belichting leveren. We werken goed en nauw samen met hun plantenexperts om alles uit hun belichtingsoplossing te halen wat erin zit, zodat de groenten optimale groeiomstandigheden hebben. Dit betekent dat we de productie eenvoudig kunnen aanpassen naarmate we beter worden in het kweken van groenten. En als het nodig is, kan Signify ook andere experts leveren."

Miljøgartneriet heeft Phillips GreenPower LED toplighting compact geïnstalleerd in combinatie met het GrowWise control systeem. Hiermee is het mogelijk om de lampen te dimmen, waardoor ze de hele dag en productiecyclus lang gelijkmatige belichting kunt bieden. Indien nodig kunnen ze de lampen zachter zetten: bijvoorbeeld om energie te besparen of als er voldoende daglicht is.

Begin is gemaakt
Miljøgartneriet begint met 1 hectare tomaten en 0,4 hectare pepers, maar is van plan dit uiteindelijk uit te breiden. De groenten worden al in de lente van 2021 geoogst. De Noorse tomaten en pepers worden vervolgens naar winkels overal in Noorwegen gestuurd.

Ondanks dat Signify al sinds 2012 actief is met LED-belichting voor de tuinbouw, zijn er veel telers die nog niet klaar zijn voor de nieuwste technologie voor kasverlichting. Henrik Nørgaard, die de commercial operations manager voor tuinbouw is bij Signify in Scandinavie, hoopt dat deze samenwerking met Miljøgartneriet, dat een van de grootste spelers op de markt is, andere telers zal inspireren om LED-belichting van Signify te installeren en de productie te verhogen.

"We zijn enorm trots dat Miljøgartneriet het potentieel inziet van telen met onze belichting. Onze belichtingsoplossingen kunnen beschouwd worden als de hoeksteen van productie. We beginnen met: wat wordt er gekweekt, wat zijn de fysieke randvoorwaarden van de kas en wat is het productiedoel? Op basis daarvan creëren we samen met de teler een optimale mix van micromol, spectrum en timing. Met deze oplossingen kunnen we vermijden dat er te veel water en elektriciteit wordt gebruikt en voorkomen we de belasting op het milieu van transport vanuit Zuid-Europa. In plaats daarvan kunnen we voortaan in Scandinavië het hele jaar door genieten van verse, lokaal geproduceerde groenten."

Voor meer informatie:

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven