Bladluis, wolluis en Echinotrips biologisch beter bestrijden

Door gebruik te maken van een vroeger stadium van de gaasvlieg – de natuurlijke vijand van bladluis, wolluis en Echinotrips – kunnen telers deze schadelijke plagen nu doeltreffender en economischer aanpakken. Dat stelt Koppert Biological Systems bij het op de markt brengen van een nieuw product: Chrysopa-E. Het product maakt efficiënter gebruik van het eistadium van de gaasvlieg, Chrysoperla carnea, in plaats van het eerder gebruikte larvenstadium.

Bladluizen en wolluizen zijn moeilijk te bestrijden en vormen een toenemend probleem in veel gewassen waarin de haarden explosief kunnen groeien. Nu er steeds minder chemische middelen beschikbaar zijn om plagen te bestrijden, hebben veel telers hun toevlucht genomen tot biologische oplossingen en IPM-programma's om plagen en ziekten onder controle te houden.

Grotere doeltreffendheid tegen lagere kosten
Chrysopa-E kan tegen lagere productiekosten worden geproduceerd, zodat de teler voor minder geld veel meer bestrijders kan inzetten. Met Chrysopa-E krijgt de teler een arsenaal aan biologische bestrijdingsmiddelen klaar voor actie, aldus de Koppert-specialisten.

Chrysopa-E voedt zich met alle soorten bladluis, wolluis en Echinotrips, dus in dat opzicht is dit een natuurlijke vijand met een uitgebreid menu. Chrysopa-E kan ook preventief worden gebruikt, wat de teler meer zekerheid biedt. Omdat er steeds minder bestrijdingsmiddelen beschikbaar zijn, is er behoefte aan betaalbare oplossingen zoals Chrysopa-E, ziet men in Berkel en Rodenrijs.

Zowel larven- als eistadium beschikbaar
Terwijl het larvenproduct wordt geleverd in een emmer van 6 liter met 10.000 larven, worden de eieren geleverd in een canister van 90 ml met 100.000 eieren. Dit levert een winst op wat betreft het transportvolume en zorgt voor een duurzamere toeleveringsketen. Het bestaande Chrysopa-product (larven) blijft beschikbaar en kan worden gebruikt voor haarden (plekken in de kas met een cluster van veel plaaginsecten).

Chrysopa-E is geschikt voor een breed scala aan gewassen en Koppert heeft goede resultaten behaald met proeven in diverse gewassen. Er zijn in Canada positieve resultaten behaald met het gebruik van eieren voor medicinale cannabis.

Langdurig preventief gebruik
Telers kunnen veel meer natuurlijke vijanden inzetten vanwege de volgens Koppert 'aantrekkelijke prijs' vanwege de lagere productiekosten en zo plagen beter bestrijden, met een beter rendement op de investering. Chrysopa-E is door de lagere kosten ook geschikt voor langdurig preventief gebruik met minder behoefte aan chemische correcties die het totale biologische systeem in de kas kunnen verstoren. Het product bevat geen dragermateriaal, zodat de bladeren schoon blijven. Dit is vooral een voordeel bij cannabis, maar bepaalde siergewassen kunnen er ook van profiteren.

Voor meer informatie:
Koppert Biological Systems
info@koppert.com
www.koppert.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven