Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Colombia ontdekt de voordelen van bedekt telen

"Ondanks het problematische gebruik van land is de tuinbouwsector een van de belangrijkste motoren die de Colombiaanse economie voortstuwen," zegt Hugo Rojas Sotelo, mede-oprichter van Porpora Lighting. "Het nationaal-politieke conflict, de illegaliteit en de beperkte rol van de overheid zorgen ervoor dat gewapende groepen het bestuur van bepaalde landelijke gebieden overnemen. Dit leidt tot problemen voor mensen die op het platteland wonen. Het is onze droom om onze telers te voorzien van geavanceerde hulpmiddelen, zodat ze een betere kwaliteit producten kunnen leveren en ze betere prijzen kunnen krijgen. Ook verbeteren daarmee de omstandigheden van de huidige tuinbouweconomie."

Tot nu toe heeft de leverancier van belichting uit Bogotá veel kleine indoor farms voorzien van producten, maar ze gaan in de nabije toekomst groeilampen ontwikkelen voor grotere teeltbedrijven. Hun doel is om de belichting te gebruiken als een 'modulaire oplossing met één hulpbron' in vertical farms. Porpora Lighting wil hun marktaandeel in Colombia vergroten door zichtbaarder te worden in de belichtingssector en innovaties door te voeren in hun assortiment in de komende jaren.

Een sociaal project
José Garcia, mede-oprichter, merkt op dat Colombia heel stabiele weersomstandigheden heeft qua temperatuur, natuurlijk licht en voldoende regenval het hele jaar door. "Dit is zeker het geval in steden als Bogotá en Medellín waar onze grootste klanten zijn gevestigd. Kastelers hebben een sterke voorkeur voor de traditionele teeltmethodes en gebruiken daarom weinig tot geen technologie voor de teelt van hun gewassen. Ze geven er de voorkeur aan traditioneler te telen met natuurlijk zonlicht."

"We willen graag nieuwe relaties opbouwen met onderwijsinstituten, zodat mensen op het platteland en kinderen op scholen in de stad meer kennis op kunnen doen. Daarom willen we samenwerken met lokale onderzoeksteams van universiteiten, die tuinbouwprogramma's hebben, zodat we allemaal meer te weten kunnen komen over de voedselteelt in een biodiverse omgeving als Colombia," zegt Hugo.

Het bedrijf is groot voorstander van een integratie van urban farming met de lokale gemeenschappen en wil daarom hun partnerschappen met lokale gemeentes verder ontwikkelen voor gezondere en duurzamere steden.

Verbetering
"De tuinbouwmarkt ontwikkelt zich snel richting gecontroleerde omgevingen en we hopen dat dat in Colombia ook zal plaatsvinden. Het zou voordelig zijn voor het land, omdat er dan beter gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden en de CO²-voetafdruk kan worden verkleind voor veel steden hier. Het is een uitstekende manier om de consumptie van groenten en fruit te bevorderen."

Hugo zegt dat er een nieuwe vorm van tuinbouw opkomt die is geïntegreerd in de bebouwde omgeving van steden. Er zijn volgens hem uitstekende projecten die hongersnood in steden tegengaan en zorgen voor voedselzekerheid in de stad. Volgens de WHO "kan een groene, stedelijke omgeving die gezondheid ondersteunt over het algemeen ook zorgen voor gezondere medewerkers en de kwaliteit van leven van mensen verbeteren, evenals hun productiviteit en mogelijkheden om een inkomen te genereren."

Andere statistieken waarop hij wijst tonen aan dat de export van tuinbouwproducten uit Colombia in de laatste jaren is toegenomen. Dit betekent dat de tuinbouwsector zich ontwikkelt, ook al hebben ze nog een lange weg te gaan als het aankomt op technologie en efficiëntie.

Ontstaan van buiten de sector
Het team heeft ervaring opgedaan tijdens projecten in Azië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika. De oprichters van Porpora Lighting ontmoetten elkaar 10 jaar geleden tijdens een studie in Italië. Verrassend genoeg hadden ze beiden geen specifieke achtergrond in de tuinbouwsector. Hugo was bezig met architectuur en lichtontwerp en Jose richtte zich op optiek en elektronica voor zijn PhD. Deze samenwerking leidde tot een combinatie van onze vaardigheden. "Nu leggen we de nadruk op het ontwerp en de kwaliteit van onze tuinbouwlampen. We richten ons minder op de prijs, waarmee we ons onderscheiden van andere Colombiaanse lichtproducenten."

Het bedrijf heeft twee hoofdproducten. Bioletta: een belichtingsoptie vanaf de grond voor extra belichting van planten in bewoonde omgevingen. "Ze zijn ideaal om de eerste stappen mee te zetten richting indoor telen, door ze te gebruiken als aanvulling op het natuurlijk zonlicht. Ze hebben een kleine behuizing en zijn aan te passen qua hoogte zodat de lamp de plant direct kan belichten, maar ook indirect licht kan afgeven aan de atmosfeer."

Magazzino is de tweede optie. Het is een belichtingssysteem met één bron voor gebruik bij de indoor teelt van bladgroenten. Ideaal volgens Hugo voor verse groenten en kruiden (zoals basilicum, sla, spinazie, boerenkool, microgroenten, rucola) en dus voor iedereen die zijn eigen groenten wil telen, zelfs op plaatsen met kleine hoeveelheden natuurlijk licht. Daarnaast worden de armaturen ook al in de sierteelt toegepast.

Voor meer informatie:
Hugo Rojas Sotelo, mede-oprichter
Porpora Lighting
+57 300 213 74 81
Cr 13A # 28-21
Bogotá, Colombia
hrojas@porporalighting.com 

José Garcia-Echeverria, mede-oprichter
+57 318 537 65 72
4622 Harvard Avenue
Montreal, Canadá
jgarcia@porporalighting.com
www.porporalighting.com 

Publicatiedatum: