Verdere groei glas in VS verwacht

Als er in de Verenigde Staten één agrarische sector is die de komende jaren een hoge vlucht neemt dan is het de glastuinbouw. Dat zegt Elselien Breman, tot voor kort landbouwattaché op de Nederlandse ambassade in Washington. 

Investeerders in de Amerikaanse tuinbouw zoeken samenwerking met Nederlandse partijen, vertelt zij op Agroberichten Buitenland. “Als het gaat om kennis en technologie staat ons land in een goed daglicht.”

Kansen door klimaatfocus
Breman is inmiddels terug in Nederland. Wel maakte ze de verkiezingen in de VS nog mee. Met het aantreden van Biden als president komt er volgens haar meer aandacht voor klimaat. “Onder het bewind van de vorige president lag de nadruk op productieverhoging en op export. Biden heeft meer focus op klimaat en de bijdrage van landbouw daarin. Dit biedt kansen, bijvoorbeeld voor climate smart agriculture."

Wageningen heeft in opdracht van de landbouwafdeling op de Nederlandse ambassade ook onderzoek gedaan naar de ontwikkelingskansen van de bedekte teelt. “De conclusie is duidelijk, het kassenareaal gaat komende jaren fors groeien, in verschillende delen van de VS. De Nederlandse kennis staat bij investeerders goed op het netvlies. Daar heeft onze landbouwafdeling trouwens een belangrijke rol bij gespeeld. Wij hebben partijen met elkaar in contact gebracht.”


Een bekend project in de VS met veel Nederlandse betrokkenheid is dat van AppHarvest, dat al diverse teeltlocaties liet bouwen. 

Elke staat weer anders
Overigens kunnen Amerikaanse staten in belangrijke mate hun eigen beleid voeren, weet Breman. Bijvoorbeeld Californië is erg vooruitstrevend, volgens Breman: "Daar is duurzame tuinbouw allang in ontwikkeling. In de afgelopen jaren is de samenwerking tussen Nederland en Californië versterkt en werken bedrijven en kennisinstellingen samen aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën.” 

Wil Nederland een rol kunnen pakken bij die uitdagingen, dan moeten er op de consulaten-generaal volgens Breman keuzes worden gemaakt. "Wat doe je wel en wat niet? Focus aanbrengen dus, op basis van wat in de staten of regio aan de hand is en analyseren op welk terrein Nederland hierbij kan ondersteunen. Daar ben ik vanuit Washington nauw bij betrokken geweest. We hebben nu beter in beeld op welke terreinen Nederland ontwikkelingen in de Amerikaanse agroketen kan ondersteunen, zoals op het terrein van innovatieve tuinbouw, automatisering en eiwittransitie. Daar ben ik best trots op.”

Bron: Agroberichten Buitenland 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven