Na een vrij goed seizoen loopt het seizoen voor winterradicchio nu ten einde met prijzen die duidelijk hoger liggen dan vorig jaar. “Wij verwerken momenteel gewassen van uitstekende kwaliteit, zeker als het gaat om de versheid en houdbaarheid. Het winterseizoen zal nog een maand doorgaan, waarna we gaan starten met de oogst van de voorjaarsgewassen”, zegt teler Roberto Bolla.
Hij is de eigenaar van het gelijknamige bedrijf dat is gevestigd in de provincie Verona. De winterradicchio wordt verbouwd op ongeveer 700 hectare.
“Met name de lange en de halflange radicchio hebben prijzen van ruim boven de €1,80 à €1,90 per kilo. Bij de Castelfranco is dit zelfs bijna €2,00 per kilo. De ronde radicchio is nog steeds het meest gewild en in de paasweek is de prijs opgelopen tot boven de €1,50 per kilo”, zegt Bolla.
“De Pan di zucchero groenlof had een prijs van boven de €1,70 per kilo. Dit kwam omdat de vraag, met name uit de verwerkende industrie, hoog bleef. De late radicchio heeft, na een matige winter, eindelijk een prijs rond de €5,00 bereikt. Ik sluit niet uit dat volgende week de prijzen van groenlof en radicchio verder zullen stijgen.”
“Deze prijsstijging is zeker in de eerste plaats toe te schrijven aan de vraag vanuit het kant-en-klare assortiment, want in tijden als deze is men wanhopig op zoek naar ronde radicchio in plaats van naar groenlof.”
Bovendien is de teelt dit jaar niet zo goed geweest als andere seizoenen. “Ik geloof dat het plannen per jaar van fundamenteel belang is. Al deze stijgingen zijn te wijten aan het gebrek aan aanbod en, na een teleurstellend 2020, hebben veel bedrijven in de sector de voor radicchio bestemde arealen verkleind. Veel grote of kleine spelers die in deze groenten gespecialiseerd zijn, hebben enkele die hectaren uit de productie genomen, wat voor ons onmogelijk is, gezien onze vele klanten.”
“Naast onze eigen teelt hebben wij ook partnertelers, die snel en conform de afgesproken prijs konden leveren. Zoals eerder gezegd, is planning een must bij het werken met de detailhandel.”
Situatie voor nieuwe radicchio
De teelt van nieuwe radicchio in kassen in Chioggia is wat areaal en opbrengst/hectare betreft, lager dan in de afgelopen jaren. Rond 15 april zal er worden gestart met kleine hoeveelheden ronde radicchio en rond 25 april met lange radicchio. De grotere hoeveelheden worden pas in mei verwacht. Dan zullen er hybride rassen uit de volle grond beschikbaar zijn.
Voor meer informatie:
Roberto Bolla
Bolla Ferdinando Srl
Via Perazzolo 13/b
37032 Monteforte D'Alpone (VR) - Italië
+39 045 7612025
info@bollaferdinando.it
www.bollaferdinando.it