Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Georgi Kirkov, Bulgarfrukt:

"Bulgaarse AGF-export kan het Turkse moeilijk maken"

Met de eerste komkommers uit de kas begon maart het seizoen in Bulgarije officieel. De export van groenten en fruit uit het Oost-Europese land heeft zich in de afgelopen jaren snel ontwikkeld. "Het enorme potentieel van de tuinbouwsector aldaar is echter bij verre nog niet uitgeput," aldus Georgi Kirkov van het bedrijf Bulgarfrukt uit München, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de import en export van Bulgaarse producten.

De Bulgaarse komkommeroogst loopt vanwege de koude temperatuur enigszins moeilijk. Bulgaarse kersen worden steeds populairder in de exporthandel.

Concurrentie met Turkije
"Vooral de fruitteelt, in het bijzonder de kersenteelt, heeft in de afgelopen jaren een enorme inhaalslag gemaakt," zegt Georgi. "We hebben veel geïnvesteerd in het rassenprogramma, gewasbescherming, nabehandeling, verpakking en teelttechniek. We hoeven nu niet meer onder te doen voor Turkije."

Turkije heeft het voordeel van optimale klimaatomstandigheden en kan verkooptechnisch gezien iets langer leveren, weet Georgi. "Aan de andere kant leggen de Bulgaarse kersen kortere transportafstanden af en de logistiek- en inklaringskosten zijn naar verhouding lager, omdat het land lid is van de EU. Daarom kunnen we onze producten niet zelden voor minder op de markt aanbieden dan de Turkse producten."


Bulgarije biedt zeer goede omstandigheden voor de kersenteelt. Een onberispelijk eindproduct vereist veel verzorging en inspanning.

Eerste kersen
"Eind mei zal men vermoedelijk de eerste partijen van het kersenras Burlat kunnen exporteren," voorspelt Georgi. "Daarna komt het seizoen langzaam verder op gang en gaan we verder met onder andere Regina en Ziraat. Vanwege ons brede assortiment kunnen we doorlopend diverse rassen tegelijkertijd aanbieden, in plaats van steeds enkele weken slechts één ras af te zetten. Bovendien hebben we met ons exclusieve eigen merk 'Gaben der Natur' een mooi merk gecreëerd, dat Bulgarije authentiek en modern in de handel positioneert." 


Rode en groene puntpaprika's onder de merknaam 'Schwarzmeerpaprika'. Rechts: Georgi Kirkov en zijn zelfontworpen eigen merk 'Gaben der Natur'.

Centrale fruitcoöperatie
Het bedrijf Bulgarfrukt werd zo'n dertig jaar geleden opgericht en ziet zichzelf als tussenpersoon en schakel tussen de Bulgaarse tuinbouw en de Duitse foodretail. Bulgarfrukt neemt zijn producten direct uit Bulgaarse contractteelt af.

De nieuwste stap binnen de omvangrijke bedrijfsfilosofie is de geleidelijke hervorming van de Bulgaarse marktstructuur. "We proberen in het kersenbolwerk Plovdiv een centrale fruitcoöperatie naar Italiaans model op touw te zetten. Veel van onze kersenplantages leveren nu pas een volledige oogst: de uniforme controle, verwerking en verkoop van de oogst is naar ons idee nodig om het enorme potentieel uiteindelijk helemaal te kunnen benutten. Bulgarije biedt ongekende mogelijkheden."


Cantharellen, verzameld in het wild

Verdere exportkansen
Circa één vijfde van de totale groenten- en fruitoogst van Bulgarije belandt via de export in de buitenlandse handel. Daarnaast zijn de grotere Duitse supermarktketens (bijvoorbeeld Lidl, Kaufland en Billa) inmiddels ook op de Bulgaarse markt vertegenwoordigd. "Deze tendens heeft zeer veel kennis naar Bulgarije gebracht, wat voor ons uiteindelijk ook van voordeel is."

Daarom ziet de specialist niet alleen voor kersen, maar ook voor andere producten goede exportkansen. Bijvoorbeeld voor wilde paddenstoelen, puntpaprika's (groen en rood), chilipepers en watermeloenen. "Bij de pruimen zal het verkooppotentieel zich binnenkort laten zien, aangezien dit van het succes van de Duitse oogst afhangt."

Voor meer informatie:
Georgi Kirkov
Bulgarfrukt-Fruchthandels GmbH
Ortlerstr. 1b
81373 München, Duitsland
+49 89 7237093
office@bulgarfrukt.com
www.bulgarfrukt.com