Certhon en PlantLab dichterbij definitief antwoord in geschil over octrooi

Tholen - Is er wel of geen octrooi mogelijk op indoor farming? Dat is de inzet van een jarenlange juridische strijd tussen PlantLab en Certhon.

Het Gerechtshof Den Haag heeft zich afgelopen week een eerder uitspraak in deze rechtszaak bevestigd. Certhon spreekt van 'een overwinning voor de gehele indoor farming sector' nu het gerechtshof opnieuw heeft geoordeeld dat het bedrijf op geen enkele manier inbreuk heeft gemaakt op het octrooi van PlantLab.

PlantLab is ondertussen blij dat een beslissing over de geldigheid van het octrooi is aangehouden - daar moet op Europees niveau een uitspraak over komen. De Technische Kamer van Beroep (TKB) buigt zich nog over een bezwaar van Certhon tegen het Europese octrooi van Plantlab. In 2017 verklaarde het Europees Octrooibureau (EOB) het patent geldig.

Kennis delen
Beide partijen hebben een reactie gegeven op de recente gerechtelijke uitspraak. Certhon pleit voor transparantie om de sector verder te brengen. "Juist door het delen van kennis is de tuinbouwsector groot geworden", aldus Lotte van Rijn, General Manager Certhon. “De uitspraak van het gerechtshof is voor de gehele sector een overwinning. De uitspraak is een positieve stimulans om indoor farming over de hele linie heen nóg verder te ontwikkelen en te optimaliseren."  

Ook PlantLab is verheugd over deze uitspraak en dat een beslissing over de geldigheid overgelaten wordt aan het EPO. “In een eerdere uitspraak verklaarde het EPO het PlantLab-patent geldig. Zowel Certhon als Signify hebben hier toen hoger beroep tegen aangetekend, maar het Haagse hof gaat nu dus niet mee in de poging van Certhon om het Europese patent van PlantLab voor de Nederlandse markt ongeldig te laten verklaren,” aldus het bedrijf. “Certhon werd wel vrijgesproken van inbreuk als bouwer van de unit van Delissen in Beesel, omdat ze er zelf geen gewassen in telen. Delissen heeft enkele jaren geleden van PlantLab hiervoor al een licentie verkregen om dit te mogen doen. Certhon zou niet weten of duidelijk hebben gemaakt dat de klimaatcel bestemd is voor toepassing van de geclaimde werkwijze van PlantLab.”

Discussie over LED als verwarmingsmiddel
PlantLab geeft aan verbaasd te zijn over het feit dat het gerechtshof LED-belichting niet als verwarmingsmiddel ziet waarmee het blad opwarmt, omdat het blad volgens de Rechtbank juist kouder is. Daarmee raken ze aan de kern van de zaak: Het patent waar het om gaat, is een patent op een gesloten teeltsysteem waarbij de temperatuur van het teeltsysteem en de substraten gecontroleerd wordt, bijvoorbeeld met belichting om zo de verdamping van het gewas te reguleren.

De uitspraak van de TKB wordt eind dit jaar, 2021, verwacht. Certhon kan dan, mits hun bezwaar wordt toegekend, de zaak opnieuw opbrengen. Als hun hoger beroep op Europees niveau wordt afgewezen, blijft het patent ook in Nederland geldig. PlantLab geeft aan dat hun patent dus nog steeds volledig en breed geldig is . "Zodra partijen in een indoor farming systeem hun teelt gaan sturen door de temperatuur te beïnvloeden, komen ze wel binnen de grenzen van het octrooi", stelden ze in 2017.  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven