Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse paprika-export naar VS gehalveerd in 2020

De export van Nederlandse paprika's naar de Verenigde Staten is in 2020 gehalveerd. Er ging circa 8 miljoen kilo de grote plas over, t.o.v. 16 miljoen kilo in 2019. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB).

Het KCB zag sowieso een daling van het aantal gewaarmerkte fytosanitaire certificaten voor export van plantaardige goederen naar het buitenland. Als reden voor de daling t.o.v. 2019 wijst het KCB op het coronavirus. Hierdoor nam het aantal luchtvrachtzendingen naar verre bestemmingen af.

Fyto-eisen aan export
In 2020 zijn bij het KCB alleen bedrijven aangemeld voor de bedrijfsmonitoringsprogramma’s paprika/peper voor export naar de VS en voor vruchtgroenten naar Japan. 

De VS stelt aanvullende eisen aan de import van paprika en peper uit Nederland. Producten moeten vrij zijn van Afrikaanse fruitmot. Ook Japan stelt eisen, voor o.a. paprika voor Medfly en voor tomaat ook voor Tuta absoluta. Datzelfde geldt ook voor Canada en de VS. Ook zij eisen export vrij van Tuta absoluta bij tomaat. 

Daling export paprika op VS
Voor de VS zijn 124 teeltlocaties (121 paprika en 3 peper) aangemeld en 21 exportlocaties. Hiervan waren 18 teeltlocaties voor het eerst aangemeld. Het aantal teeltlocaties is licht gedaald, van 132 naar 124 locaties. Het areaal daalde daarmee ook, van 915 ha naar 887 ha. De export van paprika is gehalveerd, van ca. 16 miljoen kg in 2019 naar ca. 8 miljoen kg in 2020.

Ondanks de daling die in de cijfers te zien is liet een grote exporteur eerder dit jaar al weten dat ondanks corona de export altijd wel door is blijven gaan. "Er is al snel na de eerste coronaschok altijd wel wat per luchtvracht naar de Verenigde Staten blijven lopen. Er is continu bewust een gaatje opengehouden", vertelde Marco Bergman van Harvest House.

Ook daling op Japan
Voor Japan zijn 49 teeltlocaties (27 paprika, 1 peper, 6 tomaat en 15 aardbei) aangemeld en 4 exportlocaties. De export naar Japan is minder sterk gedaald dan de export naar de VS. In 2020 is ca. 3 miljoen kg paprika geëxporteerd naar Japan (2019: 4,3 miljoen kg), ca. 636.000 kg tomaat (2019: 706.000 kg) en ca. 258.000 kg aardbei (2019: 317.000 kg).

Voor meer informatie:
Kwaliteits-Controle-Bureau  
www.kcb.nl
kcb@kcb.nl