Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Balans slaat om ten gunste van gaas

Tholen - In sommige landen maakt gaas onderdeel uit van de basisuitrusting van een kas, maar in Nederland is dat niet zo. Toch is dat de laatste tijd aan het verschuiven, zien Marcel Schulte en Maarten van Hagen van Holland Gaas. Recentelijk hebben onder andere twee grote chrysantenkwekers – Linflowers (nieuwe kas van 7.1 hectare) en U-grand (nieuwe kas van 10 hectare) – gekozen voor gaas, en ook daarbuiten is de belangstelling groot.


Marcel Schulte en Maarten van Hagen

“In feite heeft de tijd de voornaamste argumenten tegen het gebruik van gaas ingehaald”, vertellen beide heren, “en wel om twee redenen. Van de ene kant is het gebruik van chemie steeds minder toegestaan. In plaats van het spuiten tegen ongewenste bezoekers is de strategie nu vaker het überhaupt niet binnenlaten ervan. Dat gebeurde al met biologie en dat zijn natuurlijke vijanden die je juist wilt binnenhouden. In de tweede plaats heeft Het Nieuwe Telen (HNT) een hoge vlucht genomen, wat in de praktijk betekent dat de luchtramen minder vaak geheel geopend worden. Er wordt intensiever van het scherm gebruikgemaakt en met een hogere luchtvochtigheid kan men nu telen met een hogere binnentemperatuur.”

Binnen en buiten
Sinds een groot aantal jaar is het gebruik van gaas bij zaadveredelaars standaard geworden. Daarop volgden de plantentelers, en in vervolg daarop nu ook steeds meer productietelers. In bijvoorbeeld tomaten is de belangstelling sinds de komst van ToBRFV toegenomen, ziet Maarten. “Niets of niemand mag meer de kas in tegenwoordig, maar door het luchtraam mogen vogels en bijen zomaar naar binnen vliegen, dat geeft te denken.” Eenzelfde gedachte speelt door de hele tuinbouw, maar bij siertelers komt daar vaak nog iets bij. “Die zijn nooit eens helemaal leeg en kunnen er nooit eens lekker de borstel inzetten. Wat aan insecten eenmaal binnen is, krijg je er niet zomaar meer uit. Daarom ook is gaas in bijvoorbeeld de rozenteelt niet ongebruikelijk.”

Opmars in sierteelt
Zo niet in de chrysantenteelt. Holland Gaas heeft in het verleden weliswaar diverse projecten gedaan, waaronder een bij Kester Tuinbouw in 2003 - en, naar verluid, naar volle tevredenheid -, maar het bleef bij enkele uitzonderingen. Tot nu dus, want naast hiervoor genoemde kwekers en  diverse proeven – waaronder een bij Denim Flowers en De Perfecte Chrysant in de kas van Delphy – worden de voordelen van gaas steeds vaker opgepikt. “Wat daaraan bijdraagt is een voortschrijdend inzicht in de teelt. Zo wil een teler kunnen luchten, maar de condities in Nederland waaronder hij maximaal kiert, dat heb je eigenlijk maar een paar weken per jaar. Vaak is gedeeltelijk kieren voldoende en stel dat je 20% ventilatiereductie hebt en je wilt de ramen open op 50%, dan kun je daar ook 70% van maken.”

Bestaand of nieuwe kassen
Afhankelijk van de situatie en de gekozen maasopening kan men bij nieuwbouwkassen kiezen voor grotere of domweg meer luchtramen. Ventilatieverlies is hier dus geen issue. Bij bestaande kassen zien de installateurs vaak dat de capaciteit van de luchtramen niet maximaal gebruikt wordt omdat de ramen niet 100% open kunnen. Dat is natuurlijk zonde van de luchtingscapaciteit maar is meestal eenvoudig te herstellen door het systeem beter af te stellen.

Systeemtoepassing
“In de praktijk zijn we nog geen kas tegengekomen waarin het niet mogelijk bleek een gaassysteem te monteren. Onze engineering vond tezamen met de kassenbouwer, systeemleverancier en/of eigen installateurs altijd een mogelijkheid om profielen te ontwerpen die het mogelijk maakten het gaassysteem te monteren”, vertelt Marcel. “Soms vraagt men zich af of het systeem te zwaar zou zijn voor de constructie, maar ook dat is in de praktijk nog nooit een issue gebleken.’’

Accordeon
Holland Gaas mag zich de uitvinder van het huidige accordeonsysteem noemen en heeft dit systeem over de jaren steeds verder verfijnd. Daarnaast heeft men de productie steeds professioneler en uniformer gemaakt. Een constante maasopening is bijvoorbeeld essentieel voor het buitenhouden van een bepaald insect. Dankzij verbeteringen aan de polyester draad is tevens gewonnen op duurzaamheid. Op de derde verdieping van het kantoor doet het bedrijf voortdurend onderzoek naar stevigheid, weerbestendigheid, slijtage, diffusiteit, flexibiliteit en wat al niet meer. Veel doorgevoerde verbeteringen zijn hier ontworpen en uitvoerig getest.

Voor meer informatie: 
Holland Gaas
Honderdland 30
2676 LS Maasdijk
info@hollandgaas.nl
www.hollandgaas.nl