Georgië zet tuinbouwgebied op

Momenteel is het nog een uitgestrekt stuk land met her en der verspreid een paar kassen met een maximale grootte van ongeveer 1500 m². Over een paar jaar herken je het niet meer terug, omdat het dan één groot tuinbouwcentrum is geworden.

Het gaat hier over de Imereti Agro Zone in Georgië. Met de hulp van de Georgische overheid en commerciële bedrijven krijgen zowel telers als toeleveranciers hier de komende jaren de kans zich te vestigen.

"Hier is plaats voor 18,4 hectare bio-teelt," toont Archil Bukia, ontwikkelaar van de Imereti Agro Zone. "En dan is hier plaats voor 220 hectare kasteelt. We zijn op zoek naar een mix van low-, mid- en hightech."

Dichtbij Rusland
Archil is plaatsvervangend directeur van de Imereti Agro Zone, een
glastuinbouwcentrum dat in Georgië wordt gebouwd. Het bevindt zich dichtbij de stad Kutaisi, in het westen van het land, dichtbij een vliegveld en op 4 uur afstand van de hoofdstad Tblisi. "Het gebied heeft een fantastisch klimaat, prachtige grond en genoeg ruimte voor zowel de biologische als de traditionele teelt. De arbeidskosten zijn laag en er zijn uitstekende kansen op de markt, omdat de regio oost met west en noord met zuid verbindt: de Russische grens ligt vlakbij," zegt hij. "Nu worden er vrachtwagens vol tomaten vervoerd vanuit Turkije naar Rusland, via Georgië. Wij kunnen een lokale voedselleverancier worden, zoals Armenië en Azerbeizjan."

Subsidies
Deze nieuwe ontwikkeling begon als privé-initiatief. Om de regio beter van dienst te kunnen zijn, nam de overheid het over en bieden ze momenteel subsidies zodat bedrijven gas, elektriciteit en infrastructuur kunnen regelen. De stukken land worden verkocht of verhuurd voor een periode van 49 jaar aan bedrijven, zonder participatie van de overheid.

Op dit moment hebben al meer dan 20 bedrijven interesse getoond: grote internationale investeerders, Duitse teeltbedrijven en Russische retailers, evenals lokale partijen. "Er is ruimte voor een gevarieerd aantal telers: kleiner en groter; minder, gemiddeld en zeer geavanceerd, omdat het centrum in gebieden worden opgedeeld die passen bij dat soort bedrijven," zegt Archil. "Omdat grotere bedrijven belichting zullen willen installeren, moeten we ervoor zorgen dat het elektriciteitsnetwerk hier klaar voor is. Kleinere bedrijven kiezen wellicht eerder voor tunnelkassen. Er is ruimte voor verschillende bedrijven."

Archil Bukia sprak recent in een televisieprogramma over de ontwikkelingen in het gebied

Demo-functie
Er bevinden zich nu 5.000 telers in het betreffende gebied. "Het niveau van de tuinbouwteelt in Georgië is minder geavanceerd en er is gebrek aan kennis over de geavanceerde tuinbouw. Geavanceerde bedrijven hebben ook een demo-functie voor andere bedrijven, dus daarom komt er ook een kennis- en innovatiecentrum. Een aantal van deze bedrijven willen uitbreiden en we willen hen daarbij helpen," zegt Archil. Naast grote investeerders doen ook financiële partners als Agrokreditbank en Volksbank een duit in het zakje, evenals USAid.

Een belangrijk onderdeel is de bouw van een demo- en trainingscentrum, waar kleine telers in contact kunnen komen met moderne teelttechnieken, nieuwe variëteiten en milieuvriendelijkere gewasbeschermingsmiddelen. Ook willen ze het bewustzijn over samenwerking vergroten en het uitwisselen van informatie op lokaal niveau stimuleren.

Samenwerking met retail
Naast de kennis over teelt worden de lokale telers ook geholpen met de faciliteiten die onderdeel gaan uitmaken van het kasteeltcentrum: een verpakkings- en verwerkingsgebied, een logistiek platform, een douanegebied en een collectief verkoopplatform. Deze zijn allemaal beschikbaar voor telers en ze zijn vrij om er wel of niet gebruik van te maken. "Retailers willen zaken doen met telers, maar alleen met telers van een bepaalde grootte. Door hen de mogelijkheid te bieden samen te werken met andere telers voor de verkopen, kunnen ze partner worden voor verkooporganisaties, zonder te maken te krijgen met tussenpersonen. Dit is al terug te zien bij boeren in het gebied, die hun melk collectief verkopen aan een fabriek en kan ook eenvoudig worden toegepast voor telers van versproducten."

Interesse is groot
Het collectieve gebied biedt ook ruimte aan leveranciers. Er hebben al 10 leveranciers interesse getoond in de Imereti Agro Zone. "Kasbouwers, maar ook leveranciers van gewasbenodigdheden, kasschermen en gewasbeschermingsproducten. En veredelaars uiteraard," zegt Archil. "Ook voor die bedrijven komt er een douanegebied, zodat het eenvoudig is om de producten te exporteren."

De Imereti Agro Zone heeft een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd waar deze plannen op zijn gebaseerd. Volgende maand delen ze meer informatie in een serie webinars die bedrijven kunnen volgen. "Er zijn mogelijkheden voor lokale telers, voor internationale telers en investeerders, voor leveranciers en voor inkopers van verse producten, inclusief retailers," somt Archil op. Hij voegt eraan toe dat bloementelers ook welkom zijn. "De bloementeelt biedt veel kansen en we willen dit binnen handbereik brengen met de Imereti Agro Zone. Nu zijn we op zoek naar de bedrijven die dit kunnen bewerkstelligen."

Er worden van 5-12 april 2021 vier webinars gehouden. De exacta data van deze webinars worden gepubliceerd op de officiële website - www.iaz.ge

Voor meer informatie:
Imereti Agro Zone
info@iaz.ge 
www.iaz.ge


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven