Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ondanks kou in Italië toch volop aardbeien

Vorige week was het even 'intens' koud in Italië. Toch bleef het personeel van teler Domenico Cuccarese niet thuis. 

"We oogsten dagelijks aanzienlijke hoeveelheden, meer dan 10 kratten per dag per tunnel van 45 meter, ook als de buitentemperatuur niet boven de 10°C komt”, zegt teler Cuccarese van het gelijknamige bedrijf.

Domenico Cuccarese met het Marimbella ras

“Er zijn dit jaar ongeveer 16 hectare met aardbeien aangeplant met de rassen Rossetta, Gioelita, Marimbella en Melissa. Dit zijn rassen die zich niet alleen onderscheiden door hun vroegrijpheid, kwantiteit en kwaliteit, maar ook door hun uitzonderlijke weerstand tegen de temperatuurdalingen. Ik heb wel gemerkt dat de rijping de afgelopen dage iets is vertraagd, maar niet zo sterk als dat soms bij andere rassen het geval is.” 

Het Gioelita ras. Foto genomen op 25 maart 2021

“Tot nu toe heb ik meer dan 350 gram per plant bij Marimbella, 330 gram bij Gioelita en ongeveer 200 gram bij Rossetta en Melissa geoogst. Tot op heden ben ik erin geslaagd om alle investeringskosten per hectare te dekken, vooral dankzij de bevredigende prijzen die al enkele weken worden gehandhaafd.”

Ondanks de kou, die net lijkt te zijn verdwenen, is Domenico Cuccarese erin geslaagd grote hoeveelheden aardbeien te leveren aan Compagnia delle Primizie, de coöperatie die zich bezighoudt met de afzet van zachtfruit in Italië.

“Dit zijn rassen die in Italië, in de streek Metapontino, zijn geselecteerd en dus typisch zijn voor het gebied en beter geschikt voor ons klimaat. Zeker als we dit vergeleken met bijvoorbeeld de rassen uit Spanje, die zijn geselecteerd in een omgeving waar het warmer is dan bij ons. We hebben het ook over zeer vroege en productieve rassen. Het is duidelijk dat als het klimaat gunstiger was geweest, de hoeveelheden groter zouden zijn geweest. Toch is er nog volop activiteit. Er zijn namelijk rijpe aardbeien, maar ook groene en ook nieuwe bloesems”, zegt Nicola Tufaro van Nova Siri Genetics. Dit bedrijf heeft de rassen geselecteerd, getest en vermeerderd.

Voor meer informatie:
Compagnia delle Primizie
Viale Salerno, 13/15
75025 Policoro, MT - Italië
+39 0835.902017
info@compagniadelleprimizie.com
compagniadelleprimizie.com

Publicatiedatum: