Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grondbedekking bij slateelt overweging waard in strijd tegen onkruid

Goede onkruidbestrijding wordt steeds lastiger in de grondteelt van sla in de kas. In Nederland zijn er geen onkruidbestrijdingsmiddelen meer toegelaten, in België nog één (Propyzamide = Kerb). Rijk Zwaan deelt tips over hoe telers toch de onkruiddruk kunnen verlagen.

Wat is er dan nog wel mogelijk als er geen chemische middelen meer gebruikt mogen worden, stelt Rijk Zwaan zichzelf en telers de vraag. 
Denk aan het volgende:

  • Verwijder tijdens of na het oogsten meteen het onkruid. Niet alleen tussen het gewas, maar ook bij de palen en buitenranden van de kas.
  • Houd ook de grond grenzend aan uw kas vrij van onkruid.
  • Stoom de bodem. Hierdoor worden de meeste onkruidzaden die in de bodem zitten gedood.
  • Brand de toplaag na een teelt. Dit doodt schimmels en onkruidzaden op het oppervlak van de grond.
  • In België is een bodemontsmetting met Dazomet nog mogelijk. Dit heeft een positieve impact op de onkruiddruk.

Grondbedekking
Een andere mogelijkheid voor bodems met veel onkruiddruk is het bedekken van de bodem met grondbedekkingsvlies. In andere landen wordt dit al langer gedaan. Dit vliesdoek in de kleur zwart of wit kan worden geperforeerd in het aantal plantgaten/m² en de diameter van het gewenste plantgat.

Door het bedekken van de bodem wordt de grond beschermd tegen onkruiden en mossen en blijft de bodem toch vochtig. Bijkomend voordeel is dat het vlies voor minder vuiligheid en aanslag zorgt aan de onderste bladeren.

Een zwart grondbedekkingsvlies zorgt ervoor dat bij een winter-/vroege voorjaarsteelt de bodem sneller opwarmt. Een witte voor een zomer-/herfstteelt zorgt ervoor dat de bodem koeler blijft en extra licht weerkaatst.



Besparen op watergift
Machinaal planten is met een grondbedekkingsvlies niet mogelijk. Dit zou het vlies beschadigen. Afhankelijk van hoe vast de ondergrond is aangedrukt en het type vlies kan er over gelopen worden. Zorg ervoor dat de plantgaten groot genoeg zijn, adviseren de specialisten van Rijk Zwaan. Het kan iets verschuiven bij het lopen over het vlies waardoor jonge aanplant om kan vallen als de plantgaten te krap zijn.

Nog een voordeel van deze bodembedekking is dat de bodem veel minder vocht verdampt en de plant langer voldoende vocht ter beschikking blijft hebben. Dat bespaart dus aan watergift. Door het drogere telen blijft de schimmeldruk beduidend lager. En zo kan het aantal actieve stoffen verlaagd worden.

Door een proef te doen met een stuk grondbedekkingsvlies kunnen telers ervaren of dit iets is voor uw bedrijf om onkruid tegen te gaan. Tuinbouwtoeleveranciers zijn op het gebied van grondbedekkingsmateriaal de aangewezen partij voor advies. 

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl

Publicatiedatum: