Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Start oogst rettich uit kassen Knoblauchsland

De oogst van voorjaarsgroenten uit de kassen in het Duitse Knoblauchsland komt geleidelijk op gang. Sinds ongeveer een week zijn ook de eerste hoeveelheden rettich uit bedekte teelt in omloop. "Het gaat echter nog om beperkte hoeveelheden, die overwegend via de groothandelsmarkt Nürnberg naar kleinere speciaalzaken en markthandelaren gaan. Pas over circa een week zullen we vermoedelijk de eerste hoeveelheden aan de distributiecentra van de foodretail uit kunnen leveren", zegt Stefanie Häring, groententeler van Ruff-Häring.

Het groententeeltbedrijf in het hart van Knoblauchsland heeft dit jaar voor een nieuwe rettichsoort in de kas gekozen. "We telen nu uitsluitend het ras Neptun in plaats van de oude vertrouwde Rex. Doordat we van ras zijn veranderd is de oogststart vergeleken bij vorig jaar iets vertraagd, maar voor de rest verloopt de teelt van het nieuwe ras teelttechnisch gezien perfect. De groenten groeit vergeleken bij het vorige ras iets gelijkmatiger, waardoor we uiteindelijk op een grotere oogstopbrengst rekenen", zegt Stefanie.


Van het zaaien tot aan de oogst van de eerste rettich gingen er drie maanden voorbij.

Belangrijke rol in de handel
Verkooptechnisch gezien zal het seizoen pas in de komende weken geleidelijk aan op gang komen. "Er is al wel vraag, aangezien de rettich één van de eerste voorjaarsbodes uit de regionale teelt is. Het gewas speelt dan ook een belangrijke rol in de regionale vakhandel." De prijs van regionale rettich ligt momenteel op zo'n 1,60 euro per stuk. 

Naast rettich uit de kas maakt de krop- en veldslaoogst momenteel een eindspurt. Daarna zullen ook de eerste komkommers uit de kas verkrijgbaar zijn.

Radijzen uit de volle grond
Rettich uit de kas wordt over het algemeen tot midden/eind april verhandeld. Aansluitend gaat men dan tot begin juni naadloos over op de oogst uit folietunnels. "Rettich uit de volle grond telen we niet, aangezien we tegen de tijd dat deze geoogst zouden kunnen worden, volop bezig zijn met de oogst van ons hoofdgewas, radijzen uit de vollegrond. Door de koude nachttemperaturen tot enkele weken geleden zullen we ook hierbij pas later de eerste hoeveelheden aan kunnen bieden. Zoals het er nu naar uitziet zullen de eerste radijzen pas vlak na Pasen op de markt komen."


Radijzen zijn in de zomer het hoofdproduct van het groententeeltbedrijf 

Handel op de groothandelsmarkt en seizoensarbeiders
Ruff-Häring is een klassiek groententeeltbedrijf en levert zowel aan de centrale distributiecentra van de regionale foodretail, alsook aan de gespecialiseerde handel. Het laatstgenoemde afzetkanaal wordt via een eigen stand op de groothandelsmarkt Nürnberg bediend. "De lockdown en in het bijzonder de horecasluiting laten zich duidelijk voelen bij de handel op de groothandelsmarkt, hoewel we gelukkig weinig met de horeca te maken hebben. Wat betreft de teelt en oogst vrezen we dat er te weinig seizoensarbeiders zullen zijn. Gelukkig zijn er al seizoensarbeiders bij ons aangekomen, zodat we ondanks corona volgens de planning met het zomerseizoen kunnen starten."

Voor meer informatie:
Stefanie Häring
Ruff-Häring GbR Gemüsebau
Loher Hauptstraße 116
90427 Nürnberg, Duitsland
+49 911 345355
info@ruff-haering.de  
www.ruff-haering.de  

Publicatiedatum: