Zout water geeft Siciliaanse tomaten smaak

Het geven van zout water aan hun tomaten zorgt voor een goede smaak. Daarvan zijn de Italiaanse tomatentelers Angelo en Francesco Barone overtuigd. "Onze gewassen hebben een streepje voor, omdat ze profiteren van het zoutachtige irrigatiewater. Hierdoor krijgen ze een buitengewone geur en smaak en is de brix altijd 1 à 2 punten hoger”, aldus Angelo Barone. Samen met zijn vader Francesco is hij eigenaar van het gelijknamige bedrijf dat aan zee ligt, op een steenworp afstand van het Siciliaanse Scoglitti (Ragusa).

Francesco en Angelo Barone

Het is een familiebedrijf dat beschikt over 2,5 hectare en inmiddels staat de derde generatie aan het roer. In de loop der tijd heeft het bedrijf zich weten aan te passen aan de huidige trends, door de teelttechnieken te vernieuwen en de structuren te moderniseren. 

Het bedrijf heeft een ervaring van meer dan een halve eeuw en is typisch Siciliaans. Het besluit om zich uitsluitend toe te leggen op de teelt van tomaten, hoofdzakelijk trostomaten, is genomen omdat deze rassen een hogere waarde vertegenwoordigen dan andere rassen.

“Jaren geleden besloten we onze investeringen maximaal te gaan benutten en ons vooral te richten op datterino tomaat. Sinds enige tijd telen wij een voor ons uitstekend ras dat optimaal kan gedijen in ons microklimaat. Het gaat om de Seminis SV1201TC, een goed ras in een tijd waarin vele ziekten, waaronder ToBRFV, het eiland en de sector in hun greep houden. De gezondheid van de plant is verrassend, de tros is robuust, donkergroen en zeer elegant, net als de tomaat zelf. Deze heeft een harmonieuze verhouding en een optimaal evenwicht tussen zuren en suikers.”

Een lagere gevoeligheid voor plantenziekten, die het gevolg is van een geavanceerd genetisch systeem, kan het verschil maken tussen een goed en een slecht jaar. De keuze van het ras speelt dus een belangrijke rol als het gaat om de samenwerking met andere bedrijven.

“Tot dusver hebben ons niet met de afzet beziggehouden, maar we sluiten niet uit dat we daar in de nabije toekomst aan zullen denken. Voor het ogenblik beperken wij ons echter tot de telersorganisatie waar we erg tevreden over zijn. Ons aanbod omvat ook cherrytomaten en midi-plumtomaten (Maraskino, zie foto hieronder) en dat maakt ons aantrekkelijker voor wie op zoek is naar zeer speciale tomaten. In ieder geval werken wij aan de creatie van een bedrijfsmerk, dat ons herkenbaar kan maken in de wirwar aan merken en aanbieders.”

Voor meer informatie:
Angelo Barone
Azienda Agricola Barone
C.da Berdia/Macconi
97019 Vittoria (RG) - Italië
+39 339 6445766
baroneangelo1985@gmail.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven