Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Britse aardbeien in maart al in de schappen

Dyson Farming heeft de eerste aardbeien geoogst uit hun nieuwe kas van 6 hectare in Carrington, Lincolnshire. 

Het bedrijf maakt gebruik van hernieuwbare elektriciteit en overtollige warmte van de aangrenzende anaerobe vergister. De gigantische kas is 424 meter lang met 832 rijen aardbeien en 700.000 aardbeienplanten die elk jaar 750 ton aardbeien produceren voor Britse consumenten. Het is de nieuwste toevoeging aan teelt van Dyson Farming, waardoor het bedrijf CO²-neutraal is geworden.

Het Britse seizoen verlengen
Kwalitatief goede aardbeien telen op grote schaal, buiten het seizoen, vraagt expertise en ervaring van het team, dat nu bestaat uit 176 mensen. Voor Dyson Farming is dit de volgende stap in het telen van kwaliteitsproducten van Britse bodem, op commerciële schaal. Daarbij maken ze gebruik van duurzame teeltpraktijken en technologische innovaties.

De kas verlengt het Britse aardbeienseizoen door ook vroeg in de lente en in de herfst nog kwalitatief goede aardbeien te telen. Normaal gesproken zijn aardbeien in deze periodes maar heel beperkt beschikbaar. Hiermee kan het VK meer zelfvoorzienend worden en het aantal voedselkilometers verminderen die gepaard gaan met geïmporteerd fruit.

"Ik kijk uit naar de toekomst van de tuinbouwsector, ondanks de aanzienlijke uitdagingen die er nu zijn. De steeds belangrijker wordende symbiotische relatie tussen ons technologiebedrijf en onze teeltbedrijven zal in de toekomst hopelijk leiden tot nieuwe benaderingen die duurzaamheid en prestaties bevorderen. Wetenschap, energiecreatie en energieopslag staan hiervan aan de basis en er zijn veel mogelijkheden voor de teeltsector. Materialen en energie kan voor een groot aantal producten worden gebruikt. De parallellen tussen de twee bedrijven zijn groter dan je op het eerste gezicht zou denken, omdat de toekomst voor beide afhankelijk is van investeringen in onderzoek, ontwikkeling en doorlopende verbeteringen," zegt Sir James Dyson.

Over de kas
De anaerobe vergisters produceren gas, die turbines aandrijven die op hun beurt weer genoeg elektriciteit opwekken om 10.000 huizen van energie te voorzien. Deze groene energie wordt ook gebruikt voor de teeltactiviteiten. Er zijn twee bijproducten die uit dit proces voortkomen: 

Het eerste product is digestaat, wat wordt toegepast op akkers in de buurt als biologische meststof om de grond en gewasopbrengsten mee te verbeteren. De verwachting is dat aardbeien in de toekomst ook in digestaat worden geteeld.

Ten tweede wordt warmte opgevangen en gebruikt om de kas te verwarmen en de aardbeien te stimuleren te groeien in een periode die normaal gesproken te koud is.

Een klimaatbeheersingscomputersysteem past de temperatuur aan in de kas om de optimale groeiomstandigheden te behouden voor de beste kwaliteit gewassen. Het regenwater wordt opgevangen van het dak van de kas, opgeslagen in een bassin en gebruikt om de planten mee te irrigeren. De hangende goten met daarin de planten 'schommelen' heen en weer zodat er 15% extra gewas kan groeien in hetzelfde gebied.

De locatie heeft ook een verpakking- en koude opslagfaciliteit, zodat Dyson Farming zo snel mogelijk het verse fruit kan plukken, koelen, verpakken en aan de klant kan leveren.

Er worden steeds nieuwe technologieën toegevoegd aan de kas, aangezien deze ontwikkeld blijven worden, zoals geavanceerde plukrobots en ledbelichting die de efficiëntie van de kas kan verhogen en het seizoen nog verder kan verlengen.

Voor meer informatie:
Dyson Farming
www.dyson.co.uk   
 

Publicatiedatum: