Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kan het wat zachter?

Tholen - Ventileren in de kas is belangrijk. “Als je als teler een grote kas hebt, wil je graag dat het klimaat overal hetzelfde is,” legt Peter van der Putten, area sales manager bij Vostermans Ventilation, uit.

Door ventilatoren in te zetten, kan een teler zorgen dat temperatuur en luchtvochtigheid overal hetzelfde zijn. “Daarbij zorgt ventilatie voor luchtbeweging rond de planten, en een betere CO2-verdeling. Het zorgt er ook voor dat wanneer er een hoge luchtvochtigheid is, zeker ’s nachts, dat het vocht in de lucht niet kan condenseren aan de blaadjes. Zo voorkom je schimmelziektes.” Dat is in het kort het idee achter ventilatoren.

Meer efficiëntie, minder decibellen
Een ventilator produceert niet alleen luchtverplaatsing, maar ook geluid. “Als je acht uur lang in de kas bezig bent, kan dat op een gegeven moment gaan irriteren. Dus naast de energie-efficiëntie, die omhoog moest, hebben we ook gekeken naar het geluidsniveau: dat moest omlaag.”

Halvering energiegebruik
Allereerst de efficiëntie. Peter vertelt dat bij de meest verkochte ventilator, die voor 5.000 m3, een halvering is bereikt in energiegebruik. “Bij een gemiddelde kas in Nederland heb je zo’n 25 ventilatoren per hectare. Ga je uit van een gemiddeld gebruik van acht uur per dag, dan bespaar je ten opzichte van het vorige model zo 24 kW aan stroom per dag, iedere dag weer.”

Omdat ze bij Vostermans zelf de motoren maken, hebben ze ook de kennis in huis om die motoren efficiënter te maken. “Een efficiënte motor, in combinatie met een optimale waaier en een optimale behuizing, allemaal zelf ontwikkeld – die combinatie heeft geleid tot dit mooie resultaat, met besparingen tot wel 48 procent.”

Kan het wat zachter?
De laatste jaren wordt geluid ook steeds meer een issue in de markt. Peter heeft daar wel een verklaring voor. “Door schaalvergroting krijg je ook steeds meer ventilatoren in de kas, dus de geluidsdruk wordt groter.”

Zorgen dat een ventilator minder decibel geluid uitstoot is uiteraard een oplossing, maar daarnaast is ook gekeken naar de geluidservaring. “Een elektromotor maakt op zichzelf geen geluid, maar in combinatie met een waaier, eventuele roosters en ophanging ontstaat er wel geluid. Daar hebben we veranderingen in aangebracht: door o.a. een andere ophanging en een optimale waaier hebben we de hoeveelheid geluid kunnen verminderen.”

En door het gebruik van kunststof materiaal te gebruiken, wordt ook de frequentie van het geluid anders. Op die manier bereik je een prettigere beleving van het geluid, legt Peter uit. "En het kunststof is daarbij ook ijzersterk."

Ook handig: de ventilator kan nu nog makkelijker worden aangesloten op de slurven, dankzij een opstaande rand die is ingebouwd in de ventilator. "Je hebt dus geen apart adapterstuk meer nodig, de ijzeren ring van de slurf kan er zo overheen."

Voor meer informatie:
Peter van der Putten
Vostermans Ventilation
+31 (0) 77 389 32 32
petervanderputten@vostermans.com 
www.vostermans.com

Publicatiedatum: