Weinig lichtpuntjes in middelenpakket tegen Bemisia

Afgelopen zomer is een screeningsonderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit van een groot aantal verschillende gewasbeschermingsmiddelen op het knelpuntinsect Bemisia. Zowel bestaande middelen als nog niet geregistreerde middelen zijn in dit onderzoek getoetst. Glastuinbouw Nederland, dat Vertify opdracht gaf onderzoek te doen, spreekt van 'slechts enkele lichtpuntjes in het middelenpakket'. Ook een proef met middelen tegen trips viel afgelopen jaar tegen.

Zowel chemische middelen als middelen van natuurlijke oorsprong (‘groene’ middelen) zijn in het onderzoek, mede gefinancierd door Kennis in je Kas, meegenomen. 

Proefopzet
In totaal 22 verschillende middelen zijn in de proef met een paprikagewas getoetst. Dat gebeurde volgens een protocol dat vooraf met de producenten is afgestemd. Omdat het aantal objecten te groot was om in een kas uit te kunnen voeren, is de proef, opgesplitst over twee kasafdelingen.

In de ene kasafdeling zijn met name de chemische gewasbeschermingsmiddelen getoetst, in de andere zijn de groene gewasbeschermingsmiddelen getest. De proefomstandigheden waren optimaal voor de ontwikkeling van Bemisia, zodat een goede stabiele infectiedruk optrad.

Resultaat groene middelen viel tegen
Het effect van de meeste geteste groene middelen, waaronder ook enkele laag risico middelen die in de proef zijn meegenomen, viel erg tegen. Geen van deze groene middelen van natuurlijke oorsprong heeft in de zomerperiode met een hoge plaagdruk een duidelijke werking laten zien op Bemisia (onderzoeksresultaten hier).

Resultaat chemische middelen zeer variabel
In de proef met de chemische middelen en een biologische middel op basis van de actieve ingrediënt azadirachtine, lieten slechts enkele middelen een redelijk tot goede werking lieten zien. Opvallend was dat enkele middelen, waarbij een preventieve toepassing is getest, goede resultaten lieten zien. Maar ook enkele middelen met een curatieve aanpak lieten hun werking zien (onderzoeksresultaten hier).

Ook een screeningsonderzoek afgelopen zomer naar middelen tegen trips viel tegen. Het is nu de opzet om screeningsonderzoek uit te laten voeren voor de groene bladluis (myzus persicae) en de Turkse mot (chrysodeixis chalcites) om nieuwe oplossingen te kunnen aandragen voor de beheersing van deze knelpuntinsecten.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven