Is Nederland nog wel wereldkampioen biotechnologie?

‘Nederland kan koploper biotechnologie worden’. Die kop zette VNO-NCW onlangs boven de aankondiging van een rapport over de toekomst van biotechnologie in Nederland, waaronder ook veredeling hoort. Het deed in ieder geval bij programmamanager Rutger Lommerse van Greenports Nederland de wenkbrauwen fronsen, want was Nederland niet wereldkampioen?


Blik in de kas bij een Nederlandse veredelaar. (Archief GroentenNieuws, 2018)

"Ik dacht dat we tot de wereldtop behoorden, maar blijkbaar hebben we door zwalkend beleid van verschillende kabinetten deze positie verloren aan de VS en Vlaanderen", schrijft Rutger in een nieuwsbrief van de Greenports. "In die landen spelen regeringen met hun wet- en regelgeving beter in op de behoefte van deze, ook voor de tuinbouw, cruciale bedrijfstak. Het scheppen van de juiste voorwaarden om veilig en innovatief te kunnen ondernemen moet daarbij het credo zijn. Het liefst door niet alle details vooraf te moeten vastleggen in een lijvig regeerakkoord maar het zo opstellen dat het adaptief is. En dus aanpassen als de omstandigheden daarom vragen omdat dit door nieuwe inzichten is ingegeven. Wereldkampioen blijven vraagt dat type beleid. Aan de slag…"

Greenports Nederland wijst hiervoor o.a. op het Tuinbouwakkoord, waaronder in 2019 flink wat handtekeningen werden gezet. Sindsdien bleek volgens Rutger echter dat politiek gedrag niet altijd spoort met politieke ambities. Hij noemt toelating van groene middelen, energie-innovatie en ziet ook dat introductie van nieuwe veredelingstechnieken in dat rijtje past. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven