Telen in een 'staande zonnebank'

Een Flex Farm in de meest letterlijke zin van het woord, dat is wat Megan Pirelli met Fork Farms beoogt. "Ons indoor verticaal hydrocultuursysteem kan door kinderen worden verplaatst, wat het ideaal maakt voor educatieve doeleinden. We willen kinderen laten zien dat ze macht en controle kunnen hebben over de herkomst van hun voeding."

De katalysator achter het project is de flex farm technologie, een indoor verticaal teeltsysteem gecombineerd met hydro- en aerocultuurtechnieken. Uniek is de in het midden geplaatste lichtbron met de planten er zeer dicht omheen. Meghan: "We zeggen weleens dat het lijkt op een staande zonnebank, maar door deze methode vangen we alle lichtenergie op. Dit verhoogt de groeisnelheid tot 28 dagen van zaailing tot oogst. Eén systeem kan per oogst 25 pond verse bladgroenten telen."


Megan Pirelli

Korte teeltcyclus
Dankzij de korte teeltcyclus is de lichttoren zeer energiezuinig. "Naast het gebruik van kosteneffectieve LED's, maakt het bedrijf gebruik van gepatenteerde interlights. Deze techniek stelt ons in staat om de verlichting optimaal te gebruiken, terwijl bovendien het witte achterpaneel ook licht reflecteert om de gewasgroei te stimuleren. Handig genoeg geven de LED's heel weinig warmte af."

Het systeem is bedoeld voor meervoudig gebruik. "Het ontwerp maakt zowel huishoudelijk gebruik mogelijk, als grootschalig commercieel gebruik. Een van onze klanten gebruikt 16 systemen, allemaal aangesloten via één waterreservoir. Maar als je een extra product wilt telen met een andere pH-waarde en voedingsstofniveau, kun je de toren eenvoudig loskoppelen van het hoofdsysteem en onafhankelijk laten groeien. Na de oogst of een afgewerkt project, kan de toren gemakkelijk terug in het hoofdsysteem worden gezet."

Zelfs voor kinderen
Het modulaire ontwerp maakt eenvoudig transport mogelijk, zelfs indien nodig door kinderen. Meghan: "Wij denken dat er geen limiet is om iedereen kennis te laten maken met versproducten! Het is veilig en functioneert heel goed in klaslokalen, bejaardentehuizen of ziekenhuizen. Het biedt de mogelijkheid om zowel bewoners als leerlingen te betrekken bij een gezamenlijk project met educatieve resultaten."

"Covid creëerde meer bewustzijn over voedingszekerheid en het toenemende gebrek aan versproducten in een groot aantal gemeenschappen in de VS. Toen de pandemie uitbrak, beseften we dat we een rol te spelen hadden in het helpen van gemeenschappen. We werkten samen met enkele organisaties hier in Wisconsin, waardoor we € 105.000 aan tijd en materiaal konden doneren om pop-upteeltbedrijven te bouwen. Zij zorgden voor een continu aanbod van grote hoeveelheden versproducten. Het was geweldig om te zien dat zoveel mensen betrokken wilden zijn en onze producten kochten voor hun schoollunchprogramma's of zelfs begonnen met het verbouwen in hun eigen huis. Het gaf ons een kans om het belang van onze missie te laten zien: gezonde mensen en een gelukkige planeet."

Educatieplan
In het komende jaar heeft het bedrijf zijn handen vol aan geplande projecten. Fork Farms wil hun productlijn uitbreiden met onder andere een abonnement op een teeltbenodigdhedenbox, om gebruikers elke maand te voorzien van alle teeltmaterialen die ze nodig hebben. "We willen indoor telen zo makkelijk mogelijk maken voor mensen en ze laten zien dat het telen vanzelf kan gaan zonder veel moeite."

Daarnaast zal er meer voorlichting worden gegeven over de teeltsystemen en de voedingsvoorziening. Het bedrijf heeft een professioneel educatieplan ontwikkeld om scholen te voorzien van een lesprogramma over vertical farming. Megan voegt daaraan toe: "We hebben ook programma's voor naschoolse clubs en gemeenschapscentra. Dit sluit allemaal aan bij onze algemene missie: wij geloven dat wanneer mensen op deze manier met voeding omgaan, er een langdurige band ontstaat. We streven naar die emotionele band tussen mensen die hun voeding telen en hen die het lekker vinden. Daarom is onderwijs van cruciaal belang en helpt het om kinderen erover na te laten denken, zodat toekomstige generaties weten hoe ze moeten gedijen."

Voor meer informatie:
Megan Pirelli, Marketing & Community Engagement
Fork Farms
+1 920-515-0730
megan@forkfarms.com 
www.forkfarms.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven