Markt vraagt om steeds meer informatie op levensmiddelenetiket

Bij strenge voorschriften en wettelijke richtlijnen, ook in de foodretail, komt het op maximale precisie en hygiëne aan. Het bedrijf inotec uit Neumünster kan op dit gebied terugkijken op meer dan veertig jaar ervaring. Etikettenmateriaal en -kleefstof uit eigen productie zijn ISEGA-gecertificeerd en daarmee geschikt voor het directe en indirecte contact met levensmiddelen. Alleen zo kan er absoluut zeker aan de eisen van de huidige levensmiddelenhandel worden voldaan. Technical Sales Director Stefan Meyer (onder op de foto) vertelt over de nieuwste oplossingen wat betreft de labeling van herbruikbare verpakkingen.

Schoon, hygiënisch, zinvol, dat zijn de drie sleutelwoorden die bij inotec tot de dagelijkse praktijk horen.

In de beginjaren, na de oprichting in 1978, heeft inotec zich overwegend op de farmaceutische sector gespecialiseerd. Daarna werd hun portfolio echter geleidelijk aan met andere sectoren uitgebreid, zoals logistiek en de labeling van herbruikbare verpakkingen voor groenten en fruit. "Hygiëne heeft de hoogste prioriteit in de levensmiddelenbranche. Het verpakkingsproces is bij verse levensmiddelen zoals groenten en fruit, vlees of vis vrijwel identiek. Naast de producthygiëne is de traceerbaarheid van de gehele leveringsketen een terugkerend thema. Hierdoor is de vraag naar innovatieve labelingtechnologie juist in tijden van corona gestegen", zegt Stefan.


Dankzij de barcode of RFID kunnen klanten van online-leveringsdiensten de status van hun bestelling in realtime of via track & trace volgen.

Barcode- en RFID-etiketten
In principe zijn er voor de kenmerking van groenten- en fruitkratten twee verschillende methodes, namelijk barcode-etiketten (bijvoorbeeld Diobond, Diocard, Diotac enzovoor) en de RFID-technologie (InoTag). "Naar het marktgebruikelijke barcodesysteem bestaat nog steeds de meeste vraag en voor talrijke toepassingen is dit systeem ook het beste geschikt. Ondertussen wint echter ook de RFID-techniek snel aan betekenis. Naar verhouding kan er op de RFID-producten meer informatie opgenomen worden dan bij een barcode. Terwijl een barcode slechts het soort product aangeeft, kan een RFID-etiket veel nauwkeurigere gegevens tonen." Een ander voordeel van de herschrijfbare RFID-tags is de mogelijkheid van contactloos aflezen. 

Relatief nieuw in het portfolio is de InoSpector, ter bewaking van temperatuurgevoelige producten. In tegenstelling tot andere, soortgelijke oplossingen beschikt dit label met sensortechnologie over een eigen, actieve energiebron. "Veel online-services, bijvoorbeeld Picnic en Hello Fresh, hebben behoefte aan een uitgekiend temperatuurregistratiesysteem, zodat een ononderbroken koelketen gegarandeerd kan worden. Met de InoSpector maken we het de gebruikers mogelijk om de gegevens door middel van een smartphone uit te lezen", legt Stefan verder uit.

RFID-inmould oplossingen van inotec 

Verder ontwikkelingspotentieel voor hergebruiksystemen
Zelfs in het afgelopen coronajaar kon inotec goede groeicijfers registreren. Er werden twee firma's overgenomen, namelijk identytag, een producent van RFID-etiketten en Winckel, adviseur op het gebied van RFID-oplossingen. Op de langere termijn bestaat er volgens de toeleverancier duidelijk verder ontwikkelingspotentieel binnen de levensmiddelenbranche.

"In de To Go-sector, een sterk groeiend marktsegment, zal er in de toekomst een hergebruikverplichting komen. Deze producten worden tot nu toe vaak in plastic verpakt, er zijn echter reeds eerste aanzetten voor een op maat gesneden, innovatief hergebruiksysteem. Ook in de nabije toekomst zullen langlevende hergebruiksystemen en bijpassende identificatietechnologie dus een groot thema in de branche zijn", voorspelt Stefan tot slot.

Voor meer informatie:
Stefan Meyer
inotec Barcode Security GmbH
Havelstraße 1 - 3
D - 24539 Neumünster
+49 (0)4321-87 09-19
meyer@inotec.de 
www.inotec.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven