Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Hier in de Emiraten zie je nog geen teelt op water op grote schaal"

"Hoewel teelt op water uiterst relevant is voor het waterarme Midden-Oosten en er stimuleringsmaatregelen voor de tuinbouw zijn genomen, zoals energie- en watersubsidies, is de technologie nog niet op een betekenisvolle schaal ingezet," zegt Alexander Kappes, oprichter van Greener Crop.

Greener Crop werd in september vorig jaar opgericht met het doel om teelt op water in het Midden-Oosten en Afrika mogelijk te maken. Voordat hij Greener Crop oprichtte werkte Alexander bij een investeringskantoor, wat zijn aandacht vestigde op een al lang bestaand probleem: het land is te afhankelijk van import van voedingsproducten. "We wilden ook hier lokale duurzame tuinbouw mogelijk maken."

Greener Crop biedt oplossingen voor bedrijfsmanagement, waarbij toetredingsdrempels worden weggenomen. Het bedrijf biedt vier belangrijke opties voor bestaande of aspirant-telers: ontwikkeling van gewasstrategie, inputmanagement, fysiek bedrijfsmanagement en gewasmarketing.

Van containerteeltbedrijven tot kassen en indoor verticale teelt, Greener Crop ondersteunt haar klanten vanaf het vinden van de juiste leverancier en inrichting tot het afzetten van de gewassen op de markt. Alexander: "Het is een uitstekende oplossing als je op zoek bent naar een ervaren partner om je bedrijf op te zetten, of het nu voor de korte of lange termijn is." 


Alexander Kappes

Lokale overheden hebben een sterke impuls gegeven aan de ontwikkeling van alternatieve tuinbouwmethoden. De regering van de VAE heeft meer dan € 167 mln geïnvesteerd om de ontwikkeling van teeltfaciliteiten te ondersteunen. Dit is een zeer waardevolle aanpak, maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat zelfs een indoor vertical farm van € 33 mln slechts 0,03% van de lokale jaarlijkse AGF-consumptie kan bijdragen. "Tuinbouw is een sterk gedemocratiseerde sector en vereist niet slechts een handvol grote teeltbedrijven, maar duizenden kleine en middelgrote bedrijven die een land in staat stellen zelfvoorzienend te zijn."

Barrières wegnemen
Of telers nu willen uitbreiden of hun bedrijf willen ombouwen naar teelt op water of een investeerder van buitenaf zoeken, Greener Crop is er om te helpen. Het bedrijf brengt telers in contact met leveranciers en fabrikanten, zodat zij een teeltbedrijf kunnen runnen, de aanbodketen kunnen beheren en in sommige gevallen ook de afzet kunnen regelen. "Klanten hoeven niet langer alles zelf uit te zoeken; wij zijn er om hen te ondersteunen bij de bedrijfsvoering en zelfs de verkoop van hun gewassen. In veel gevallen zijn de klanten zelf consumenten, zoals hotels en restaurants."

Het bedrijf overlegt met zijn klanten, stelt een plan op, vinkt de vakjes aan en begint met het opzetten van een project overeenkomstig het budget van de klant. Op basis van de verwachte opbrengst kan de klant een geschatte prijs/kg worden gegeven. "We kunnen altijd met een zekere mate van nauwkeurigheid ramen. Zo kunnen we de opbrengst schetsen, de gebruikskosten inclusief arbeid enzovoort, waardoor we uiteindelijk uitkomen op de verwachte winst. Nadat het voorlopige voorstel is gegeven, reiken we potentiële leveranciers de hand, omdat we begrijpen wat ze bieden als het gaat om opbrengst, cycli, gewasanalyses, kosten en input."

Green Crop heeft de mogelijkheid om een teeltbedrijf volledig onafhankelijk te runnen, maar de klant kan beslissen hoe hands-on ze willen dat het bedrijf is. Klanten kunnen te allen tijde het bedrijf betreden. "Wij kunnen ook bepaalde delen van de bedrijfsvoering uitvoeren, zoals bijvoorbeeld het onderhoud. Ons voordeel is dat wij binnenkomen, met getraind personeel, zij doen het werk en gaan daarna weer weg."

Het vinden van een geschikte markt
Alexander: "Het probleem is niet om alle producten af te zetten, maar of je dat tegen de juiste prijs kunt doen. Hoe kleiner het bedrijf, hoe hoger de teeltkosten. In staat zijn om iets af te zetten tegen een prijs waarbij het alle kosten dekt, is het belangrijkste doel."

De uitdaging is dus om de beschikbare klantenkring voor je producten te peilen, maar ook de concurrentie en hun prijzen. "Ook moet een gedegen teeltstrategie rekening houden met seizoensgebonden prijsschommelingen en ervoor zorgen dat we op het juiste moment zaaien om te oogsten."

Zaden en meststoffen
Volgens Alexander is de grootste uitdaging voor kleinere individuele telers vaak het vinden van de juiste zaden en meststoffen. Het vinden van leveranciers van kwaliteitsproducten is vaak een uitdaging en in de meeste gevallen eisen ze dat je grote hoeveelheden koopt die groter zijn dan het jaarlijkse verbruik van het bedrijf. "Er zijn grote kwaliteitsverschillen tussen leveranciers en wanneer telers kiezen voor de meest betaalbare oplossing resulteert dit vaak in hoge kosten voor onderhoud en vervangingen. Voor veel nieuwe fabrikanten lijkt het gemakkelijk om in de teelt op water te stappen, maar ze onderschatten de complexiteit van het afstemmen van een indoor-teeltbedrijf voor efficiënte teelt en het zijn vaak de telers die hiervoor de prijs betalen."

Greener Crop startte zijn activiteiten in de VAE en breidt nu uit naar Saoedi-Arabië en Qatar, met de rest van het Midden-Oosten en heel Afrika in het vizier. Alexander voegt hieraan toe: "Voor een regio die het meest wordt bedreigd door waterstress en -tekorten, is conventionele tuinbouw vaak geen duurzame optie. Daarom hebben we ervoor gekozen ons te richten op het mogelijk maken van teelt op water in dit gebied."

Voor meer informatie:
Alexander Kappes, Founder and CEO
Greener Crop
alexander@greenercrop.com   
www.greenercrop.com 

Publicatiedatum: