Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plotse temperatuurdaling in Spanje gevaar voor bladgroenten

De recente plotselinge temperatuurdaling in het zuidoosten van Spanje kan de al beperkte beschikbaarheid van bladgroenten, broccoli en bloemkool in Europa de komende tijd nog kunnen vergroten. De opbrengst van deze producten was immers al lager dan normaal door slechte weersomstandigheden in Spanje en Italiƫ in de voorbije weken.

Stormen, regen, vorst en grote temperatuurschommelingen hebben gezorgd voor schaarste, kwaliteitsverlies en een kortere houdbaarheid van vooral sla en koolsoorten, zo laat onze correspondent uit Spanje weten.

In het zuidoosten van Spanje, voornamelijk in de regio Murcia, waar zich een groot deel van de Europese bladgroenteteelt concentreert tijdens de herfst-, winter- en lentemaanden, hebben de regens van de voorbije dagen de oogst vertraagd, maar zal vooral het koufront, dat momenteel over Spanje trekt, een grote impact hebben op de beschikbare hoeveelheden.

In dit teeltgebied is het bladgroenteseizoen al verder gevorderd dan gebruikelijk vanwege de opeenvolging van regendagen en periodes met relatief hoge temperaturen (maxima tussen de 20 en 22 graden). De prognoses waren dan ook dat het seizoen dit jaar eerder zou eindigen. Bronnen waarschuwen er nu voor dat, als de huidige minimumtemperaturen minstens een week aanhouden, er zich aanzienlijke productietekorten kunnen voordoen voordat de oogst in Midden- en Noord-Europa van start gaat.

Publicatiedatum: