Tot 2023 rem op teruglevering tuinders Bommelerwaard

Tholen - Het elektriciteitsnet in de Bommelerwaard en Neerijnen is vol. De maximale capaciteit is bereikt. Het resultaat is dat netbeheerder Liander ondernemers met plannen om extra elektriciteit op het net te gaan leveren vraagt te wachten tot 2023.

De afgelopen jaren werd in samenwerking tussen de tuinders en de netbeheerder al een inventarisatie uitgevoerd naar de plannen van tuinders voor de komende 5 en 10 jaar. Daarop is de netbeheerder flink in het net gaan investeren.

Tuinders staan niet stil
Voor tuinders betekent de mededeling van de netbeheerder nu concreet dat ze geen extra elektriciteit op het net mogen leveren. Goed om te melden, zo laat programmamanager van Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Neerijnen Gerard Selman weten, is dat tuinders wel door kunnen blijven ontwikkelen. Zo zijn er tuinders die een WKK hebben bijgeplaatst de afgelopen tijd. In het gebied wordt ook volop belicht. Zolang tuinders niet extra terugleveren op het net, is dat geen probleem. 

Inventarisatie
Omdat het probleem zich al even aandiende, werd ondernemers de afgelopen jaren al gevraagd hun plannen inzichtelijk te maken. Op basis van die inventarisatie is gekeken waar de grootste nood aan uitbreiding zat. 

In 2023 moet er met de uitbreiding van een elektriciteitsverdeelstation in Zaltbommel weer ruimte op het net zijn. Ook wordt, waar mogelijk congestiemanagement toegepast door Liander.

Deze week werd een webinar over het onderwerp gehouden. In een later stadium volgt hierover nog informatie. 

Onverwacht snelle groei
Overigens zijn het niet alleen de ontwikkelingen in de glastuinbouw die het net onder druk hebben gezet. Ook zonne- en windparken zijn verantwoordelijk voor de flinke groei aan elektriciteit die op het net geleverd wordt en waarop het net in de regio niet op berekend was.

Netbeheerder Liander liet al enkele jaren terug weten verrast te zijn door de ontwikkelingen. Regioverantwoordelijke Frieke Ortmans van Liander laat weten: “Het is natuurlijk ontzettend vervelend voor bedrijven die willen verduurzamen en hun stroom niet kwijt kunnen op ons net. We doen er dan ook alles aan om in 2023 de werkzaamheden op het elektriciteitsverdeelstation Zaltbommel afgerond te hebben. We zijn continu met onze klanten in gesprek, zodat zij weten wat ze wanneer van ons kunnen verwachten.”

Verder krijgt Liander van klanten graag vroegtijdig inzicht in plannen, om te kunnen anticiperen op de elektriciteitsbehoefte en teruglevering.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven