Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse 'aardbeienplukmarathon' afgetrapt

Het aardbeienseizoen is nu echt van start gegaan voor Delphine Diot, aardbeienteler in de Franse stad Chavagne. Voor Delphine, haar team en coöperatie Solarenn (Saint-Armel) is de aardbeienplukmarathon begonnen: tussen maart en juli moet er 42 ton aan Gariguette-aardbeien worden geoogst.

Delphine Diot, wiens ouders en grootouders ook aardbeientelers waren, begint aan haar 5e aardbeienseizoen bij Solarenn. Na 23 jaar als leidinggevende bij een bewegwijzeringbedrijf te hebben gewerkt, nam ze in maart 2017 het familiebedrijf in Les Domaines, in Chavagne, over: 8.000 m² glazen kassen, met 5.000 m² vroege aardbeien en 3000 m² late aardbeien.

Het jonge teeltbedrijf wilde zich toen vooral richten op aardbeien: "Aardbeien zijn mooie producten: ze zijn smaakvol en tegelijk delicaat en kwetsbaar, " lacht Delphine. De Gariguette-aardbeien zijn de bekendste en hebben een fijne en pittige smaak.

Een delicate oogst
Als enige manager van haar bedrijf is Delphine een unieke aardbeienteler op Solarenn. Wanneer het seizoen begint, is het direct hard werken, want aardbeien wachten niet. Alles moet gereed zijn: het seizoenspersoneel, de verpakking... Meer dan 4 maanden achter elkaar voorziet ze coöperatie Solarenn, twee keer per dag, van de meest verse aanvoer. Met haar vrouwelijk team (slechts 1 man tussen 12 vrouwelijke werknemers) oogst Delphine tijdens deze marathonperiode tussen de 200 en 800 kilo per dag.

De Gariguette-aardbeien worden, wanneer ze rijp zijn, met de hand geplukt en voorzichtig naast elkaar in bakjes geplaatst. “Aardbeien zijn extreem kwetsbare producten. Er is een zeer speciale techniek om ze te plukken, zonder ze aan te hoeven raken. Restaurants zijn dol op Gariguette-aardbeien omdat ze 3 tot 4 dagen houdbaar zijn en niet snel bederven."

Tussen knowhow en respect voor levende wezens
Delphine heeft 5 jaar lang haar manier van telen verfijnd met aandacht voor het milieu. Bij het telen worden geen fytosanitaire producten gebruikt en de kas heeft het HEV-label niveau 3. Aardbeien zijn zeer kwetsbare ondergroeiplanten die niet van warmte en niet van te veel water houden. Gekweekt in goten, in hangende tuinen, worden Gariguette-aardbeien doorgaans op schouderhoogte geplukt. “Deze techniek biedt echt comfort bij het plukken. We hoeven niet voorover te buigen. Het welzijn van 'mijn dochters' op het werk is echter ook een heel belangrijk aspect."

Delphine weet dan ook hoe ze op haar aardbeien moet letten 'het zijn immers levende wezens.' De aardbeienteler gebruikt daarom hommels om de bloemen mee te bestuiven en om ongedierte mee te bestrijden. Daarnaast gebruikt Delphine insectenhulpmiddelen om bladluizen en rode spinnen uit de weg te ruimen.

Het automatische druppelbewateringssysteem zorgt voor een fijn beheer van de water- en voedingstoevoer en voorkomt dat er dagelijks water wordt gegeven als dat niet nodig is. "Dit geeft de aardbei smaak en aroma," legt Delphine uit. "De plant heeft in de kern al potentie, maar het is noodzakelijk om er goed voor te zorgen en de plant precies te geven wat deze nodig heeft. Alle inspanningen zijn het waard als mensen je vertellen dat je producten goed zijn en blijven vragen om meer."

Coöperatie Solarenn in 2021
De coöperatie realiseerde in 2020 een omzet van 50 miljoen euro en bracht de volgende aantallen producten op de markt: 30.000 ton tomaten, 40 ton Gariguette-aardbeien en 100 ton minipaprika's.

Alle Solarenn-telers hebben al 3 jaar het label High Environmental Value (HEV) niveau 3 en alle partijen worden gewasmiddelenvrij geteeld.In 2021 intensiveert de coöperatie het sociale, economische en milieu-engagement.

 

Publicatiedatum: