Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Myriam Maes, Maes Wilfried:

“Veel van onze slasoorten belanden uiteindelijk op cruiseschepen”

Tholen – Van eikenblad en kropsla tot Lolla Rossa en Romeinse sla. Keuze genoeg bij tuinbouwbedrijf Maes Wilfried. “Als sinds de oprichting, begin jaren 80, telen we alternatieve slasoorten”, vertelt Myriam Maes, die samen met haar man Wilfried het bedrijf heeft opgericht. “Door de jaren heen is ons assortiment flink uitgebreid en inmiddels telen we een tiental verschillende soorten op bestelling van de klant.” Voorheen was het bedrijf aangesloten bij de veiling, maar in 2000 besloten Wilfried en Myriam hun eigen plan te trekken en zijn ze zelfstandig verdergegaan.


Foto: Codema

“Helaas hebben we door het coronavirus een slecht jaar achter de rug. Het grootste deel van onze productie gaat naar een Nederlandse groothandel die aan cruiseschepen levert, maar door de pandemie konden deze niet varen. Echter waren de planten al besteld, waardoor we met een heleboel producten zonder bestemming zaten. Ook leveren we aan groothandelaren die op hun beurt weer aan detaillisten en de horeca leveren. Om toch bezig te blijven en het gat van vorig jaar een beetje te vullen, gaan we dit jaar ook voor bloemkool en savooikool”, zegt Myriam.


Wilfried Maes

Myriam en Wilfried telen hun sla in de vollegrond, onder glas en met moderne hydrocultuur, zoals een goten- en floatingsysteem. “In 2009 zijn we buiten begonnen met een proeftopstelling van een gotensysteem. Hoewel we er vroeg bij waren, waren we niet het eerste teeltbedrijf met een modern teeltsysteem. Later is daar ook het floatingsysteem bijgekomen. Dit systeem voorkomt overtollige aarde in het product, maar ook een tal van bodemziekten. Toen we overstapten op dit systeem was fusarium nog niet zo’n groot probleem in de slateelt, tegenwoordig wel, maar door de verschillende teeltwijzen kunnen we hier goed op anticiperen.”


Foto: Codema

“Qua kwaliteit van het product zit er niet veel verschil op welke manier ze geteeld worden. Sla dat groeit op het floatingsysteem groeit wel sneller, maar qua smaak is er weinig verschil met sla uit de vollegrond. Het grootste verschil is dat slasoorten die buiten geteeld worden, last kunnen hebben van het weer, zoals regen, en dat de sla in de serre daar tegen beschermd is”, aldus Myriam. Voor de toekomst hebben de telers nog geen grote plannen op de agenda staan. “Wij worden er ook niet jonger op en het belangrijkste is dat we snel weer terug kunnen gaan naar het oude ‘normaal’ en weer mooie volumes kunnen gaan draaien.”


Foto: Codema

Voor meer informatie:
Myriam Maes
Maes Wilfried
Heirstraat 15 
B-2801 Heffen, België
+32 (0)475 617 317
info@maeswilfried.be   
www.maeswilfried.be