Scherzer Gemüse bouwt 'grootste en modernste slakas' van Duitsland

De Duitse teler Scherzer Gemüse breidt momenteel uit in het Dinkelsbühl. De telers, die momenteel tomaten en komkommers telen in een kas van 10,5 hectare voegen een kas van 5,3 hectare voor de teelt van kruiden, maar vooral sla toe aan hun areaal.

In september zullen de eerste slaplantjes geplant worden in volgens de telers 'de grootste en modernste slakas vanDuitsland', terwijl er in november voor het eerst geoogst zal worden. In een volledig kalenderjaar worden dan in de toekomst circa 13 miljoen kroppen sla geteeld door Stefan en Andreas Scherzer en hun vader Peter.


Een blik op het bouwterrein / Foto: Scherzer Gemüse

Hoogmoderne en duurzame teelt
Stefan Scherzer vertelde tijdens een persbijeenkomst georganiseerd door de gemeente over de hightech en daarmee ook duurzamere teelt: anders dan bij gewassen die in de volle grond geteeld worden of ook de slateelt in landen zoals Spanje onderscheidt de kas zich straks door een ronduit lager waterverbruik (gesloten waterkringloop, druppelirrigatiesysteem, gootsysteem, het opvangen van regenwater). Verder zijn er minder bemestingsmiddelen nodig, net als minder gewasbescherming, o.a. door toepassing van insectengaas.

Kluit
De sla die de telers gaan oogsten is mét kluit. Dat maakt het product langer houdbaar. Regionale verkoop, geen gebruikmaking van folie en vooral het groene energiegebruik door de afvalwarmte en stroom uit de nabijgelegen biomassacentrale maken het een duurzaam project, waarop ook de gemeente trots is. 

De geplande kas wordt op circa 5,3 ha gebouwd. Als bijgebouwen staan een zaaihal, kiemruimte, oogsthal, koel- en opslagruimte, kantoorruimte, een overdekte laadplaats en de watertechniek met een 30.000 m³ groot regenwateropvangbassin gepland. "We liggen goed op schema met de bouw", liet Stefan Scherzer weten.

Het metselwerk voor het kantoorgebouw is reeds van start gegaan. De fundamenten voor de kas zijn klaar. Over circa vier weken begint de plaatsing van het glas.

Bron: Stadt Dinkelsbühl

Voor meer informatie:
Scherzer Gemüse
Waldeck 50
91550 Dinkelsbühl
info@scherzer-gemuese.de 
www.scherzer-gemuese.de    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven