Russische hobbyteler wordt 'lokale leverancier' van indoor geteelde komkommers

In de Republiek Sakha is Artem Vladimirovich Usoltsev, een hobbyteler uit Yakutsk, aan het experimenteren geweest met komkommers onder LED. Artem wilde bewijzen dat komkommerteelt mogelijk is in zelfs de meest bizarre weersomstandigheden in het noorden van Rusland. Namelijk, door ze te telen in een indoor farm die een jaarronde teelt mogelijk maakt. 

Lokaal leveren
Artem’s farm is 12 m2 en heeft achtenveertig komkommerplanten, die hij zo'n vier en een halve maand geleden plantte. In de farm wordt precisie-druppelirrigatie gebruik en volgens Artem kan hij elke maand 280 tot 290 kilo oogsten, die hij lokaal verkoopt. "Mijn verkoopprijs is hoger dan geïmporteerd product. Mensen prijzen mijn komkommers voor hun versheid en smaak," merkt hij op.

Zijn doel is het creëren van een optimaal teeltrecept om uiteindelijk de oogst te verhogen en komkommers met een hoge kwaliteit te leveren in heel de regio. 

Geschikter dan kassen
Het voordeel van telen in indoor farms is volgens Artem de absolute controle over het microklimaat, waardoor ideale groeiomstandigheden worden gecreëerd. Daarnaast is de kostprijs laag, vergeleken met kassen in dezelfde regio. In een kas is jaarrond telen hier niet mogelijk. "We kunnen slechts één maand per jaar oogsten, en de andere maanden moeten we groenten importeren, dat is duur en de kwaliteit is minder."

Teeltparameters
Artem zegt dat hij het lastig vond de goede technologie te vinden voor het telen van zijn komkommers in combinatie met LED. "Ik vond het moeilijk om de goede LEDs te vinden en hun capaciteit te analyseren. Gelukkig kwam het allemaal goed en ik teel nu al een hele tijd. Ik geloof dat het telen van komkommers indoors met de goede technologie en de aanwezigheid van grafieken, niet moeilijker is dan ze te telen in kassen."

In koude regio's, zoals de Republiek Sakha, kost het verwarmen van de kas veel geld. "Terwijl ik in mijn vertical farm de hitte van de LEDs gebruik om de ruimte te verwarmen. Daarom is deze teelttechniek zo veelbelovend in onze regio," zegt Artem. 

Kostenefficiëntie
"In de toekomst," zegt Artem, "denk ik dat het mogelijk zal zijn om de teeltkosten nog verder te verlagen."

Dit wordt echter beïnvloed door de klimaatzone waarin de indoor farm zich bevindt, met het oog op een optimale beheersing van de verwarmings- of koelingskosten. Dan zijn er nog de elektriciteitskosten, door gebruik te maken van natuurlijke gassen zullen de kosten tot driemaal lager liggen, beweert Artem. "Voorlopig is mijn hoofddoel echter om het energieverbruik van mijn LEDs te verminderen."

Voor meer informatie:
Artem Vladimirovich Usoltsev
‘City Farm’
sksbe@mail.ru


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven